• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mehičević odveo radikalnije sljedbenike

Imam džamije u melburnskom Nobl parku Ibrahim Omerdić rekao je da se Harun Mehičević, prije desetak godina odvojio od njihove muslimanske zajednice.

 Mehičević odveo radikalnije sljedbenike Izvor: MONDO

Omerdić kaže i da je Mehičević, kojeg australijska policija sumnjiči za terorizam, poveo sa sobom grupu radikalnijih sljedbenika, piše australijski dnevnik "Ejdž".

Imam Omerdić rekao je da je Mehičević zbog nesuglasica oko vjerskih ubjeđenja napustio njihovu zajednicu i formirao Islamski centar "Al furkan".

"Ne volim njegov stav. Radikalizuju stvari po pitanju muškaraca i žena. On smatra da muslimani nemaju pravo glasa i to propovijeda svojim sljedbenicima", rekao je Omerdić i opisao Mehičevića kao "velikog bosanskog patriotu".

U okviru Centra za islamske studije "Al furkan" u Melburnu nalazi se i vjerska škola u kojoj se održavaju predavanja i diskusije o islamu, ali brojna saznanja ukazuju na to da je ova organizacija učestvovala u prikupljanju finansija za sukob u Siriji, gđe se sunitski pobunjenici bore protiv režima predsjednika Bašara al Asada, kojeg podržavaju šiiti.

Na internet stranici centra "Al furkan" nalaze se i linkovi ka internet stranicama na kojima su objavljeni tekstovi pod uticajem vehabijskog pokreta.

Australijska savezna i policija države Viktorija pretresle su kancelarije Centra za islamske studije u Melburnu zbog optužbi za terorizam.

Mehičević, koji je tokom pretresa kancelarija u Melburnu bio u BiH, dao je izjavu policiji u Mostaru, ali je kasnije oslobođen, jer australijska policija nije objavila nalog za njegovo hapšenje.

(Srna, na slici: mostarska ulica u kojoj žive Mehičevićevi roditelji)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE