• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH 86. na svijetu po životnom standardu

Albanija, BiH i Makedonija imaju najniži životni standard, dok je lider regiona Slovenija, pokazuje analiza Međunarodnog monetarnog fonda (MMF)

 BiH 86. na svijetu po životnom standardu Izvor: MONDO

Prema podacima MMF-a iz aprila ove godine Hrvatska ima 14.457 dolara, a Slovenija 24.533 dolara bruto društveni proizvod (BDP) po glavi stanovnika pa zauzimaju 32, odnosno 45 mjesto na listi MMF-a.

Crna Gora je na 69. mjestu, sa 7.317 dolara, a Srbija na 75 sa 6.081 dolarom bruto nacionalnog dohotka po glavi stanovnika.

Bosna i Hercegovina sa 4. 618 dolara po stanovniku nalazi se na 86. mjestu.

Imajući u vidu da visina bruto društvenog proizvoda daje realnu sliku životnog standarda i ekonomskog rasta u zemlji, sudeći prema istraživanju MMF-a, može se zaključiti da je životni standard od zemalja u okruženju najviši u Sloveniji i Hrvatskoj, a najniži u Albaniji, BiH i Makedoniji, javila je Anadolija.

Najviši BDP u svijetu ima Luksemburg i to 113.533 USD po stanovniku, a slijede Katar, Norveška, Švajcarska, Ujedinjeni Arapski Emirati (UEA), Australija, Danska, Švedska, Kanada i Holandija.

Od zemalja u srednjoj i jugoistočnoj Evropi, najveći BDP po stanovniku imaju Slovačka na 41. mestu, Mađarska na 47, Turska na 59, Rumunija na 65. i Bugarska na 70. mestu MMF-ove liste.

Posmatrano prema regijama i kontinentima, među 20 najbolje plasiranih zemalja svijeta, 12 su evropske, što ovu regiju čini područjem sa ubjedljivo najvećim stepenom bruto domaćeg proizvoda po stanovniku.

Najbolje pozicionirane države na nivou Evrope su Norveška, Švajcarka i Danska, što znači da je u ovim državama najveći životni standard u odnosu na ostatak Evrope, dok su najlošije pozicionirane Moldavija, Armenija i Gruzija, gde je standard života najniži.

Istraživanje MMF-a , koje tretira visinu bruto domaćeg proizvoda (BDP) po stanovniku u zemljama jugoistočne Evrope i ostalim dijelovima svijeta, obuhvata 144 države koje su ujedno i članice MMF-a.

(Tanjug/MONDO, foto ilustracija)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE