• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SPS: Vlada važnija od lokalne vlasti

Slavica Đukić - Dejanović izjavila je da je SPS raskinuo koaliciju sklopljenu za Beograd smatrajući da je Vlada nešto što je važnije.

 SPS: Vlada važnija od lokalne vlasti Izvor: MONDO

Predsednica Skupštine Srbije i potpredsednica SPS-a Slavica Đukić - Dejanović izjavila je da je ta stranka raskinula koaliciju sklopljenu za Beograd smatrajući da su republička vlada i funkcionisanje institucija sistema nešto što je građanima i državi važnije nego što je bilo koja, pa čak i beogradska lokalna vlast.

Istakavši da je SPS spremna, u krajnjem slučaju, na nove izbore za lokalnu vlast u Beogradu, Đukić - Dejanović je objasnila da je odluku o raskidu koalicije (s radikalima i narodnjacima) diktirala realnost.

"Ako želimo opstanak ove vlade, a očigledno smo u nju ušli nakon mnogo pregovora sa jednima i ne tako mnogo pregovora sa drugima, onda je jasno da ova koalicija za Beograd ne može opstati", rekla je Đukić-Dejanović.

Ona je u intervjuu "Politici" naglasila da je netačna ocena da je odluka SPS-a o raskidu koalicije sa SRS i DSS -NS o formiranju vlasti u Beogradu proizvod ucene Demokrstake stranke.

"DS nas nije ucenila, u tim kategorijama se ne može govoriti u politici", kazala je Đukić - Dejanović, napomenuvši da se predsednik DS decidirano obratio javnosti, građanima Srbije i rekao svoj stav - "ako želimo da ova vlada opstane, koalicija sklopljena za Beograd je nemoguća".

Ukazavši da zbog političkih razlika, SPS sa LDP ne može praviti vlast na nivou Beograda, Đukić - Dejanović je istakla da ništa nije definitivno i da to ne znači da nema dogovora o tome koje su sve koalicije moguće, a da ne bude eventualno novih izbora.

"Pošto su verifikovani mandati gradskih odbornika, sada treba potražiti neku većinu koja neće biti u sklopu dosadašnje koalicije kojoj je SPS pripadao. Mi smo spremni i za izbore", kazala je ona.

Đukić - Dejanović je mišljenja da bi programski i politički gledano bilo moguće da DSS uđe u vlast sa SPS i DS u Beogradu, jer te tri stranke imaju vrlo srodne programe vezane za glavni grad.

"Kada bi se programski gledalo to bi bilo u redu. Kada bi se politički gledalo takođe bi bilo sasvim moguće, ali ako bi se gledali personalni uticaji, tu su pitanja delikatna i ne mogu prognozirati, stvar je trenutka", ocenila je Đukić - Dejanović.

Izrazivši očekivanje da će Deklaracije o političkom pomirenju sa DS biti potpisana pri kraju ovog zasedanja parlamenta, predsednica Skupštine je navela da je prioritet Vlade Srbija, njen ekonomski razvoj, socijalni prosperitet, socijalna pravda i brži ulazak u sve asocijacije Evrope i sveta.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE