• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Medvedev: Međunarodno pravo u krizi zbog Kosova

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev izjavio je da je proglašenjem nezavisnosti Kosova još jednom podriveno međunarodno pravo.

 Medvedev: Međunarodno pravo u krizi zbog Kosova Izvor: MONDO

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev izjavio je da je proglašenjem nezavisnosti Kosova i Metohije još jednom podriveno međunarodno pravo, kao temeljni princip postojanja država, prenela je agencija Itar-Tass.

"Još jednom je podriveno međunarodno zakonodavstvo kao jedan od principa mirne koegzistencije država", rekao je Medvedev, dodajući da se "na žalost, upravo među takve aktivnosti" mogu svrstati neke "sasvim žalosne epizode poslednjeg perioda, između ostalog, jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova".

Medvedev je obraćajući se ruskim ambasadorima i stalnim predstavnicima Rusije pri međunarodnim organizacijama na savetovanju u Moskvi, rekao da "rešenja za takve slučajeve treba donositi samo na osnovu međunarodnog prava i uz punu saglasnost svih strana", prenela je ruska državna agencija.

Ruski predsednik je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova naveo kao negativni momenat koji narušava globalnu stabilnost uz instaliranje američke protivraketne odbrane u Evropi.

"Trebalo bi, pre svega, inventarisati to nasleđe koje nam je pripalo, uključujući Helsinški akt i osnove dokumente saradnje Rusije i NATO-a, u čijim su temeljima osnovni principi bezbednosti. Ako su ti principi sačuvali svoj univerzalni značaj, treba pošteno odgovoriti zašto se oni prestaju univerzalno primenjivati", istakao je Medvedev.

Šef ruske države je rekao da ukoliko ti principi ne odgovaraju sadašnjim zahtevima, "treba razmišljati o građenju nove arhitekture koja bi se nalazila u realnostima 21. veka" i založio se još jednom za zaključenje novog evropskog sporazuma o bezbednosti.

Medvedev je pozvao ruske diplomate da vode uravnoteženu politiku, odupirući se pokušajima "određenih zemalja ili grupa" zemalja da sprovode svoje interes zaobilaženjem međunarodnog prava.

Prema rečima ruskog predsednika, neophodno je usavršiti mehanizme spoljnopolitičke aktivnosti za rešavanje konkretnih pitanja kao što je Kosovo, prenela je ruska državna agencija.
"U sadašnjim uslovima važno je očuvati staloženost i trezvenost u ocenama, nastaviti planski i nekonfliktno braniti naše interese", istakao je Medvedev.

"Sada više nema potrebe za paternalizmom... Treba kategorički da se isključe bilo kakve aktivnosti kršenja međunarodnog prava", rekao je Medvedev i s tim u vezi pomenuo Kosovo, naveo je Itar-Tass.

Susret Medvedeva sa oko 250 šefova diplomatskih misija Rusije u inostranstvu prvi je od kada je na položaju šefa države, a takvi susreti održavaju se jednom u dve godine.

Pres služba Kremlja saopštila je da je ruski predsednik utvrdio i novu spoljnopolitičku koncepciju, u kojoj je, između ostalog, ponovljen negativan odnos prema širenju NATO-a i približavanju infrastrukture Alijanse ruskim granicama, i izražena spremnost ravnopravne saradnje uz rigorozno poštovanje principa i normi međunaordnog prava.

Šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov izjavio je da se danas "kada se Rusija učvrstila i nastavlja da se učvršćuje, stvara čitav kompleks uslova za povećanje efikasnosti" rada diplomata "kako bi postupali energično i inicijativno".

"Nije slučajno da se sada u epohi globalizacije, u prvi plan ističe aktivno korišćenje spoljnopolitičkog instrumentarijuma radi obezbeđenja razvoja naše zemlje, radi izrade perpsketivne strategije socijalno-ekonomskog razvoja Rusije", rekao je Lavrov.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE