• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ništa od Skupštine, nastavak u četvrtak

Predsednica Skupštine Srbije Slavice Đukić Dejanović prekinula je u sredu sednicu zbog izmene redosled tačaka dnevnog reda.

 Ništa od Skupštine, nastavak u četvrtak Izvor: MONDO

Nova sednica pošeće u četvrtak u 14 časova, s obzirom na to da je posle izmene dnevnog reda potrebno da prođe 24 časa kako bi sednica mogla da se održi.

Danas su samo verifikovani mandati 12 novih poslanika koji će u skupštini zameniti poslanike koji su izabrani za članove vlade, državne sekretare ili su podneli ostavke zbog sukoba interesa.

Skupstina je trebalo da počne u 10.00 sati, ali je odložena za 12.00 zbog verifikacije mandata, a potom za još dva sata zbog konsultacija premijera Mirka Cvetkovića i šefova poslanickih grupa.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je da je na konsultacijama sa šefovima poslaničkih grupa i premijerom Srbije dogovoreno da se usaglasi jedan predlog rezolucije o Kosovu i Metohiji i da to bude poslednja tačka dnevnog reda vanrednog zasedanja Skupštine, a ne prva kako je bilo predviđeno.

Kako je najavljivano, na dnevnom redu vanrednog zasedanja trebalo bi da bude i ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom i energetskog sporazuma s Rusijom.

Đukić Dejanović je novinarima u parlamentu rekla da će se od dva predložena teksta rezolucije, vladinog i opozicionog, usaglasiti jedan, kome će doprinos dati svi politički subjekti u tom domu.

"Ovo je pokušaj da se napravi zajednički tekst, kao što je to parlament ranije činio. Daćemo doprinos pravljenju rezolucije o Kosovu u što kvalitetnijem sadržaju", istakla je ona.

Đukić Dejanović je dodala da su predsetavnici svih poslaničkih grupa učestvovali na konsulatcijama i da će se one nastaviti u toku dana i sutra.

Prema njenim rečima, na konsultacijama sa premijerom dogovoreno je da dnevni red koje je u toku ostane isti, samo da se redosled tačaka promeni tako da prva - vladin prelog rezolucije o kontinuitetu državne politike prema Kosovu i Meothiju - bude poslednja tačka.

Pošto predlog za izmenu dnevnog reda parlamentu treba da dostavi vlada, kao predlagač dnevnog reda vanredne sednice, potrebno je da prođu najmanje 24 sata do njenog nastavka.

Na dnevnom redu prva tačka trebalo je da bude vladin predlog rezolucije o Kosovu. Opozicija je ranije najavila da će glasati protiv tog teksta. Poslanici Mađarske koalicije najavili su da će biti uzdržani, dok se poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine još nisu izjasnili kako će glasati.

U međuvremenu su radikali i narodnjaci predložili svoj tekst rezolucije, koju su potom pretočili i u amandman na vladin tekst. I LDP je dostavio svoj tekst rezolucije.

Na dnevnom redu vanrednog zasedanja trebalo je da bude i ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU, energetski sporazum s Rusijom, kao i više sporazuma o zajmovima i ugovora o garancijama.

Pauza je prethodno određena kako bi se na Administrativnom odboru verifikovali mandati 12 poslanika koji će u Supštini zameniti narodne predstavnike koji su izabrani za članove vlade i državne sekretare.

Nakon što je na početku sednice Đukić-Dejanović konstatovala da je 12 poslanika podnelo ostavke i zakazala pauzu, predsednik poslaničke grupe DŠ-NS Miloš Aligrudić reklamirao je povredu poslovnika.

Prema njegovoj oceni, poslovnik je povređen zbog toga što nije uvažen zahtev 108 poslanika DSS-NS i Srpske radikalne stranke da se sazove vanredna sednica parlamenta na kojoj bi bilo reči o usvajanju odluke o zaštiti suvereniteta, integriteta i ustavnog poretka nakon dolaska misije Euleks i proglašenja Ustava Kosova.

Predsednica parlamenta rekla je da poslovnik nije povređen jer je u pismu poslanika DŠ-NS i SRS-a zahtevano da se o tom predlogu raspravlja kao o tački dnevnog reda na prvoj narednoj sednici što nije moguće iz "poslovničkih razloga".

"Postoji mogućnost da se zakaže posebna sednica ali vaša tačka na ovoj sednice ne može biti tačka dnevnog reda", rekla je Slavica Đukić-Dejanović.

Ona je pre toga obavestila poslanike da je 12 poslanika podnelo ostavke.
Potom je Republička izborna komisija dodelila mandate novim poslanicma sa listi Za evropsku Srbiju, SPS-PUPS-JS i DSS-NS.

Sa liste ZES-a poslanici će biti Smiljana Milisavljević, Milan Stanimirović, Srđan Miković, Slavoljub Mitov, Janko Veselinović i Snežana Sedlar Kenig.

U parlament će sa liste SPS-PUPS-JS ući Branko Ružić, Zoran Kasalović, Dejan Radenković i Đuro Perić.

Sa liste DSS-NS poslanici će biti Slobodan Samardžić i Velimir Ilić.

Ostavke su podneli Goran Bogdanović i Oliver Dulić sa liste ZES, i Ivica Dačić, Jovan Krkobabić, Milutin Mrkonjić i Žarko Obradović iz kolicije SPS-PUPS-JS. Oni su izabrani za potpredsednike vlade i ministre.

Ostavke na mesta poslanika podneli su i Vladimir Jovanović, Vesna Martinović, Nadica Momirov i Ana Tomanova Makanova koji su izabrani za državne sekretare, kao i poslanici Dragan Jovanović (Nova Srbija) koji je izabran za predsednika opštine Topola i Branislav Nedimović (Demokratska stranka Srbije), gradonačelnik Sremske Mitrovice.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE