• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kušner: Srbija u EU "jednog dana"

Bernar Kušner u Evropskom parlamentu u Briselu: Svi mi u Uniji želimo da nam se Srbija pridruži jednog dana...

 Kušner: Srbija u EU "jednog dana" Izvor: MONDO

Evropska unija (EU) će nastaviti proces približavanja sa zapadnobalkanskim zemljama, nema sumnje u izglede Hrvatske da postane članica EU, "a svi mi u Uniji želimo da nam se Srbija pridruži jednog dana", izjavio je šef francuske diplomatije Bernar Kušner u Evropskom parlamentu (EP) u Briselu.

Kušner je, u raspravi u Spoljnopolitičkom odboru EP o prioritetima francuskog predsedavanja EU, napomenuo da će za ulazak Srbije u EU "biti potrebno vremena".

"Ima teškoća. Ništa nije rešeno na Kosovu", rekao je Kušner.

"Ali konačno stvari napreduju i, ako mogu sebi da dozvolim takvu ocenu, mnogo bolje nego što su neki mislili", dodao je Kušner.

On je napomenio da pojedine zemlje EU "smatraju da se proširivanje članstva ne može ostvariti pre nego što svi mi, nas 27 zemalja, ne budemo oko toga saglasni".

"A podsetiću", primetio je on, "ako to nije slučaj, onda se moramo pozvati na važeći Ugovor iz Nice, koji sadrži obavezu i da se (2009. godine) smanji broj komesara u Evropskoj komisiji i o tome zato moramo zajedno razgovarati".

Kušner je jasno ciljao na Češku, a donekle i Poljsku, gde ima otpora prihvatanju Ugovora iz Lisabona, a posebno na Irsku čiji su građani na junskom referendumu odbacili taj novi temeljni akt o preustrojstvu institucija i mehanizma odlučivanaju EU, koji omogućava da u članstvo uđu nove zemlje.

Kušner je naveo da će sa predsednikom Francuske Nikolom Sarkozijem u ponedeljak otići u Dablin da sa irskim političkim prvacima, sindikatima i predstavnicima civilnog društva razmotre kako se može premostiti ovaj problem.

(www.mtsmondo.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE