• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I LDP dostavio svoju rezoluciju o Kosovu

Liberalno-demokratska partija dostavila je Skupštini Srbije svoj predlog rezolucije o Kosovu.

 I LDP dostavio svoju rezoluciju o Kosovu Izvor: MONDO

U skupštinskoj proceduri već se nalaze dva predloga rezolucije o Kosovu i Metohiji, jedan koji je podnela Vlada Srbije i drugi koji su podneli predstavnici Srpske radikalne stranke, Demokratske stranke Srbije (DSS) i Nove Srbije (NS).

LDP u svom dokumentu, nazvanom Predlog rezolucije o elementima državne politike, insistira da se neprestano radi na evropeizaciji Zapadnog Balkana, da se normalizuju diplomatski odnosi narušeni posle proglašenjaj Kosova 17. februara, da se vlada angažuje na postizanju dogovora sa institucijama EU oko novog modela međunarodnog prisustva na Kosovu i zaštite prava Srba na Kosovu.

U rezoluciji LDP-a, koju je lider stranke Čedomir Jovanović dostavio sa predlogom da se razmatra po hitnom postupku, navodi se da je "Srbiji mesto u EU u čijem okviru koje će tražiti sredstva za unapređenje svojih državnih, političkih i ekonomskih interesa i rešavanje otvorenih problema, a naročito pitanje Kosova i Metohije".

Rezolucijom bi skupština obavezala vladu da bez ikakvih odlaganja vrati ambasadore iz zemalja iz kojih su povučeni posle 17. februara i uspostavi najviši i najkvaliteniji nivo diplomatskih odnosa sa svim članicama EU i SAD.

Rezolucijom se Vlada Srbije "obavezuje da odmah pristupi pregovorima i da u direktnim kontaktima sa EU kao svojim strateškim partnerom i oslanjajući se na okvire delovanja UN doprinese obezbeđivanju pravnog okvira i efikasnog modela međunarodnog cvilnog prisustva na Kosovu i Metohiji koje će biti odgovorno za zaštitu svih prava i poboljšanja kvaliteta života Srba koji na tom prostoru žive ili su sa tog područja prognani".

Dodaje se da "jedini prihvatljiv konačan status Kosova i Metohije isti je kao i vizija političke budućnosti Srbije, punopravno clanstvo u EU zasnovano na prihvatanju i razvijanju evropskih vrednosti i zajedničkom interesu".

U rezoluciji piše da "Skupština kroz potvrđivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju izražava nedvosmislenu spremnost da prihvati sva pravila, prava i obaveze koje slede iz tog sporazuma, da se potpuno posveti njegovom ostvarivanju i da ga koristi kao mehanizam za rešavanje pitanja koja opterećuju opstanak i razvoj države".

Kako je navedeno, Srbija će koristiti sva mirna i demokratska sredstva za aktivno učešće u ubrzanom poboljšanju opšteg nivoa bezbednosti, zaštite ljudskih prava i ostvarivanje svojih legitimnih interesa na teritoriji Kosova i Metohije.

U obrazlozlozenju za donošenje rezolucije ocenjeno je da su četiri rezolucije koje su usvojene u tri godine ostavile prostor za različita tumačenja i donošenje štetnih odluka državnih organa, kao i da su one dovele u pitanje i nastavak evropskih integracija Srbije.

Kako se dodaje, prethodna vlada se zbog državne politike prema Kosovu i raspala, a Srbi koji žive na području Kosova i oni koji su sa njega otišli pretrpeli su veliku štetu, zbog čega LDP smatra da je "poslednja prilika da se skupština izjasni o posledicima takve politike".

"Rezolucija koju predlažemo nije sredstvo za obračun sa onima koji su neuspešnu politiku osmislili i sprovodili, ona je pokušaj da osiguramo nova pravila i novi osećaj za politiku u kojoj se s problemima suočavamo i u kojoj rešenja koja se predlažu imaju pozitivan uticaj na kvailtet života ljudi na koji se odnose", piše u obrazloženju.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE