• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tužilaštvo traži istragu protiv Ljimaja

Fatmir Ljimaj i još 27 lica terete se da su protivpravno zatvorili 35 civila, od kojih su 22 lišili života.

 Tužilaštvo traži istragu protiv Ljimaja Izvor: MONDO

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podnelo je zahtev za sprovođenje istrage protiv Fatmira Ljimaja i još 27 pripadnika terorističke Oslobodilačke vojske Kosova zbog osnovane sumnje da su počinili ratni zločin nad 22 civila srpske i albanske nacionalnosti 1998. godine na teritoriji Kosova i Metohije.

Tužilaštvo je predložilo da se osumnjičeni pozovu, ispitaju i da im se odredi pritvor, navedeno je u saopštenju srpskog tužilaštva.

Osumnjičeni se terete da su od juna do oktobra 1998. godine na području opština Lipljan, Štimlje i Glogovac na Kosovu i Metohiji, delujući u sastavu tada formirane 121. brigade OVK, protivpravno zatvorili 35 civila, od kojih su 22 lišili života.

Ova dela nisu obuhvaćena optužnicom Haškog tužilaštva protiv Fatmira Ljimaja i drugih, napominje se u saopštenju.

Haški tribunal je krajem 2005. godine oslobodio Fatmira Ljimaja i Isaka Muslijua krivice za zločine nad civilima u logoru Lapušnik jer je zaključeno da haško tužilaštvo nije dokazalo da su Ljimaj i Musliju bili na komandnim položajima i da su imali efektivnu kontrolu nad pripadnicima OVK koji su držali zarobljene albanske i srpske civile u Lapušniku, od maja do jula 1998. godine.

Srpsko tužilaštvo još ističe da se trojica od ukupno 28 osumnjičenih - Azem Sulja, Šukri Bija i Ramiz Ćerići, terete da su u periodu od 2001. do 2007. godine pomagali Fatmiru Ljimaju i ostalima da ne budu otkriveni kao izvršioci krivičnog dela teškog kršenja međunarodnog humanitarnog prava, u postupku koji je vođen u Hagu. Oni se sumnjiče da su učinili krivično delo pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela.

Zahtev za sprovođenje istrage podnet je istražnom sudiji Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, koji treba da preduzme dalje korake.

Ljimaj je funkcioner Demokratske partije Kosova, koja je na kosovskim izborima u novembru 2007. osvojila najviše glasova. Lider te stranke i predsednik privremene kosovske vlade Hašim Tači bio je 1998. godine politički vođa OVK.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE