• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pritvor ugrozio zdravlje Stanišića

Grupa lekara haškog optuženika Jovice Stanišića ocenila je da njegovio psihičko i fizičko stanje pogoršao boravak u pritvoru.

 Pritvor ugrozio zdravlje Stanišića Izvor: MONDO

Grupa lekara haškog optuženika Jovice Stanišića ocenila je u četvrtak da
je boravak u pritvoru bivšeg šefa Službe državne bezbednosti Srbije pogoršao njegovo psihičko i fizičko stanje.

U pismu dostavljenom agenciji Beta, u kojem su detaljno pobrojane sve bolesti od kojih Stanišić boluje, navodi se da je složena i komplikovana procedura sudskih institucija direktno uticala na to da taj optuženik ne dobije blagovremenu medicinsku pomoć, što je otežalo njegovo kliničko lečenje.

"Nemogućnost multidisciplinarnog pristupa u lečenju u uslovima pritvora direktno je vezano sa pogoršanjima koja su verifikovale kako holandske zdravstvene institucije, tako i stručnjaci specijalisti sa Vojno-medicinske akademije nakon izlazaka iz pritvorske jedinice", navodi se u pismu.

Grupa lekara Jovice Stanišića navodi da se vode isključivo medicinskim principima i da zbog toga apeluju na evropsku i svetsku medicinsku javnost da da prednost humanosti i medicinskom tretmanu prema tom pacijentu.

Pismo, koje je potpisalo 24 lekara iz više ustanova, poslato je medijima, predsedniku Srbije, Svetskoj zdravstvenoj organizaciji UN, glavnom tužiocu i predsedniku Haškog tribunala, Ministru zdravlja Holandije, Nacionalnom savetu za saradnju sa Haškim tribunalom i Ministru zdravlja Rusije.

Stanišić i njegov nekadašnji bliski saradnik Franko Simatović optuženi su za zločine nad Hrvatima i Muslimanima tokom ratova u Hrvatskoj i BiH 1991-95. Četiri tačke optužnice na teret im stavljaju zločine protiv čovečnosti (progon, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje), a jedna kršenje zakona i običaja ratovanja.

Uhapsile su ih vlasti u Srbiji tokom operacije Sablja posle ubistva premijera Zorana Đinđića, 12. marta 2003. godine. Stanišić je prebačen u Hag 11. juna, a Simatović 30. maja te godine.

U prvom pojavljivanju pred sudijom, obojica su izjavila da nisu krivi.

Stanišić i Simatović pušteni su na privremenu slobodu do početka suđenja 9. decembra 2004. godine. Po nalogu Tribunala, u pritvor u Sheveningenu vratili su se 11. februara ove godine.

(www.mtsmondo.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE