• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija će tražiti izručenje naciste Egnera

Bruno Vekarić: Srbija će od SAD zatražiti izručenje Petera Egnera zbog sumnje da je za vreme Drugog svetskog rata počinio zločine u Beogradu.

 Srbija će tražiti izručenje naciste Egnera Izvor: MONDO

Portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić najavio je da će Srbija od SAD zatražiti izručenje američkog državljanina poreklom iz bivše Jugoslavije Petera Egnera zbog sumnje da je za vreme Drugog svetskog rata počinio zločine u Beogradu.

Vekarić je za beogradski list "Danas" od petka rekao da će predstavnici tužilaštva razgovarati sa američkim zvaničnicima o "slučaju Egner".

On je dodao da, ako SAD Egneru oduzmu američko državljanstvo, neće više biti nikakvih pravnih prepreka da on bude izručen Srbiji kako bi mu se sudilo na teritoriji gde su počinjeni zločini.

Direktorka Istorijskoj arhiva Beograda Branka Prpa rekla je za "Danas" da ta institucija ima podatke o Egneru.

"Za sada smo pronašli njegovo ime u kartonu žitelja Beograda, ali preostaje još oko 300.000 dokumenata Gestapoa i Nedićeve tajne policije koja treba pregledati", rekla je Prpa.

Predstavnica za medije američke ambasade u Beogradu Rajan Heris rekla je "Danasu" da ambasador Kameron Manter podržava nameru Srbije da se Egneru sudi u Srbiji gde je, kako je navela, i počinio zločine.

Predstavnik izraelske ambasade u Srbiji Jair Fromer rekao je za "Danas" da "Izrael nije uključen u slučaj Petera Egnera u SAD".

Američko ministarstvo pravde je pokrenulo proces oduzimanja državljanstva Peteru Egneru, osumnjičenom da je učestvovao u ubistvu više od 17.000 srpskih civila tokom Drugog svetskog rata, preneli su u sredu američki mediji.

Američke vlasti terete Egnera (86) da je pristupio nacističkoj tajnoj policiji (Gestapo) 1941. godine, čiji je bio pripadnik do 1943. godine, kada je ranjen.

U tužbi podnetoj američkom Okružnom sudu u Sijetlu, Egner, koji je rođen u tadašnjoj Jugoslaviji, tereti se da je učestvovao u ubistvu nekoliko desetina hiljada srpskih Jevreja, Roma i političkih disidenata, preneo je "Sijetl tajms".

Egner je u SAD radio kao ugostiteljski radnik u hotelu Olimpik u Sijetlu.

(www.mtsmondo.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE