• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vekarić: Kroz žalbeni postupak utvrditi odgovornost

Portparol srpskog Tužilaštva za ratne zločine nada se da će kroz žalbeni postupak biti utvrđena odgovornost Haradinaja.

 Vekarić: Kroz žalbeni postupak utvrditi odgovornost Izvor: MONDO

Portparol srpskog Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić izrazio je u petak nadu da će se u slučaju Ramuša Haradinaja kroz žalbeni postupak utvrditi njegova odgovornost za teške zločine koji su počinjeni na Kosovu i Metohiji.

"Nadam se da će kroz žalbeni postupak biti prevaziđene sve one nedoumice i da će se utvrditi Haradinajeva odgovornost za teške zločine koji su počinjeni na Kosovu i Metohiji, gde je on bio gospodar života i smrti", istakao je Vekarić u izjavi Tanjugu.

On je podsetio da je tokom suđenja Haradinaju na volšeban način nestalo devet ljudi, koji su, na neki način mogli da rasvetle taj slučaj - "šest potencijalnih svedoka, dva direktna svedoka i jedan posredni svedok".

Istakavši da je žalba Tužilaštva Haškog suda na oslobađajuću presudu Haradinaju bila očekivana, Vekarić je ocenio da je to tužilaštvo profesionalno postupilo izražavajući žalbom nezadovoljstvo zbog prvostepene presude Tribunala.

Tužilaštvo Haškog tribunala objavilo je u petak žalbu na oslobađajuću presudu bivšim pripadnicima Oslobodilačke vojske Kosova Ramušu Haradinaju, Idrizu Baljaju i Lahiju Brahimaju, u kojoj se navodi da je Tužilaštvu uskraćeno pravo na pošteno suđenje.

Bivši premijer privremene vlade Kosova i jedan od komandanata OVK Haradinaj i bivši komandant specijalne jedinice "Crni orlovi" Idriz Baljaj oslobođeni su 3. aprila ove godine optužbi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Treći optuženi, bivši zamenik komandanta operativnog štaba "Dukađin" i komandant logora u Jablanici Lahi Brahimaj, osuđen je na šest godina zatvora zbog okrutnog postupanja i mučenja dvoje ljudi.

"U ovom slučaju, Tužilaštvu je uskraćeno pravo na fer suđenje pošto sudsko veće nije uzelo u obzir zastrašivanje i strah svedoka i nije preduzelo razumne korake da obezbedi svedočenje ključnih svedoka. Iako je suđenje bilo ekspeditivno, prema konačnoj analizi, ono nije bilo fer", navedeno je u žalbi Tužilaštva.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE