• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Solana: Do razmeštanja Euleksa, UNMIK zadužen za sve

Sastanak visokih zvaničnika EU, NATO, OEBS i UNMIK o Kosovu u Briselu

 Solana: Do razmeštanja Euleksa, UNMIK zadužen za sve Izvor: MONDO

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana izjavio je u petak u Briselu da Euleks na Kosovu već ima 400 pripadnika i da će, sve dok ta misija ne bude u stanju da se razmesti, UNMIK biti zadužen za sve sektore delovanja, tako da se ne očekuje "bilo kakva bezbednosna praznina".

Solana je to rekao na sastanku visokih zvaničnika EU, NATO, OEBS-a i UNMIK-a, na kome je zaključeno da postoji "velika potreba za usaglašenim, zajedničkim delovanjem" na Kosovu, u očekivanju da se, uz "preoblikovanje" UNMIK-a, na Kosovu razmesti i evropska misija Euleks.

On je naglasio da se šef Euleksa Iv de Kermabon nalazi u Prištini od 16. juna i da je "radio vrlo naporno sa svojim timom da bi Euleks bio u potpunosti operativno sposoban".

On je dodao da očekuje da Euleks bude operativno sposoban na jesen.

Solana je rekao da je "istinski napredak na terenu ostvaren zajedno s UNMIK-om" i zahvalio misiji UN na pomoći Euleksu.

"Dopunjavajuća saradnja s NATO-m će biti odrednica budućeg razvoja na terenu na Kosovu", rekao je Solana i dodao da to znači da će Kfor ostati zadužen za bezbednost i zaštitu na Kosovu, dok će EU imati ključnu ulogu u jačanju vladavine zakona.

"Naš zajednički cilj je da jamčimo za stabilnost Balkana. Poslednji izveštaj generalnog sekretara UN nas sve na to podseća i određuje okvir delovanja za svakoga", rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost.

Solana je rekao da je za Euleks utvrđen okvir operacije u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i dodao da je "jasno je da će Euleks delovati pod sveukupnom vlašću UN".

On je ocenio i da su od polovine februara "prevagnule odgovornosti i jednih i drugih" i da se danas "uočava relativna stabilnost na Kosovu".

"Proevropske snage su odnele pobedu na izborima u Srbiji i nova vlada je formirana. Srbija je u međuvremenu potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom", naveo je Solana.

On je dodao da je, "uporedo, generalni sekretar UN odlučio da preoblikuje", a to znači, kako je rekao, da "bolje prilagodi, međunarodno prisustvo (na Kosovu)".

Solana je ukazao na činjenicu da sada EU, NATO, OEBS i UN treba "sve da preduzmu da bi se nastavila ova povoljna dinamika".

"Od februara ostvareni rezultati nas ohrabruju i pokazuju da se možemo izboriti s izazovima i zajedno ostvariti našu misiju", rekao je on.

Visoki predstavnik EU je ocenio da je "kroz saradnju UNMIK-a i NATO-a došlo do velikog napretka na terenu" i izrazio očekivanje da "Euleks na jesen bude u punoj meri operativno spreman".

Na sastanku su učestvovali i generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer, generalni sekretar OEBS-a Mark-Peren de Brišambo, šef UNMIK-a Lamberto Zanijer, ambasadori članica EU, NATO i zemalja koje učestvuju u misiji Kfora i Euleksu, a nisu članice NATO i EU.

(agencije/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE