• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Frid: Srbija da se samoizoluje ili da uđe u Evropu

Danijel Frid izjavio je da je pred Srbijom izbor - da se samoizoluje, što "neće vratiti Kosovo", ili uđe u Evropu.

 Frid: Srbija da se samoizoluje ili da uđe u Evropu  Izvor: MONDO

Pomoćnik američkog državnog sekretara je u Vašingtonu podržao novu proevropsku vladu u Beogradu i integraciju Srbije u Evropsku uniju. Srbija ne sme, da bi ostvarila taj cilj, da se izoluje, rekao je Frid u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike: "Nemamo saglasnosti u vezi sa Kosovom, ali je na Srbiji da odluči šta želi. Može da se samoizoluje i ostane usamljena, što neće vratiti Kosovo i neće je pribiližiti Evropi. Sa druge strane, Srbija može da se opredeli da se priključi Evropi, a jedini način da Srbija i Kosovo budu u jednoj političkoj kući, jeste da ta kuća bude zajednička evropska kuća."

"Pozdravili bismo povratak ambasadora Srbije (koji je povučen iz Vašingtona). Želeli bismo da sa Srbijom imamo najbolje moguće odnose. Nama je veoma žao što je naša ambasada u Beogradu bila napadnuta, ali razumemo da aktuelna vlada Srbije neće dozvoliti da se tako nešto ponovi. Mi nismo tražili da srpski ambasador ode i naravno da bismo pozdravili njegov povratak", dodao je Frid.

Portparol Demokratske stranke Srbije (DSS) Andreja Mladenović ocenio je da su neprihvatljivi stavovi Danijela Frida o tome kako Srbija treba da vodi politiku i od Vlade Srbije zatražio da se izjasni o ocenama tog američkog diplomate.

"Ako bi sledili date instrukcije, onda bi se, po Fridovim rečima, Srbija i nezavisno Kosovo našli u jednoj političkoj kući - u EU... Sve što bi Srbija uradila izvan ovih instrukcija, Frid označava kao radikalizam, nasilje i samoizolaciju", kazao je Mladenović.

Mladenović tvrdi da Frid sebi daje pravo da "novoj Vladi Srbije daje smernice za vođenje politike i vidimo da to Frid radi bez ikakvog ustručavanja". On ocenjuje da je "sada na Vladi Srbije da odgovori Fridu i saopšti kako gleda na javna uputstva koja nam je uputio američki diplomata".

(Tanjug/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE