• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jeremić predlaže vraćanje ambasadora u zemlje EU

Ministar spoljnih poslova Srbije izjavio je u nedelju da će predložiti vraćanje ambasadora Srbije na dužnost na sednici Vlade Srbije u četvrtak.

 Jeremić predlaže vraćanje ambasadora u zemlje EU Izvor: MONDO

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić najavio je u nedelju da će na sledećoj sednici Vlade Srbije predložiti vraćanje svih ambasadora u zemlje Evropske unije, ali ne i u ostale države iz kojih su povučeni zbog priznavanja nezavisnosti Kosova.

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije Jeremić je najavio da će predložiti i reviziju Akcionog plana, koji se odnosi na Ministarstvo spoljnih poslova i dodao da će, čim se to usvoji, proces vraćanja ambasadora početi odmah.

"Posle razgovora u Parizu, Moskvi i Njujorku i konsultacija sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem Ministarstvo spoljnih poslova je odlučilo da na sledećoj sednici Vlade predloži izmenu dela Akcionog plana koji se odnosi na Ministarstvo spoljnih poslova. Predložićemo parcijalnu izmenu Akcionog plana, odnosno povratak ambasadora Srbije u zemlje Evropske unije i normalizaciju odnosa", rekao je Jeremić.

On je naveo da će to biti učinjeno u cilju povećanja diplomatskih kapaciteta Srbije, kako bi do kraja ove godine ona dobila status kandidata za članstvo u EU i omogućila građanima da bez viza putuju u zemlje EU.

Revizija Akcionog plana i povratak ambasadora, kazao je Jeremić, odnosiće se isključivo na zemlje EU, i dodao da to ne znači odustajanje od Akcionog plana koji je do sada "doneo dobar rezultat".

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku nije se razmatrao povratak ambasadora u druge zemlje, uključujući i Sjedinjene Američke Države, jer to ne bi doprinelo zadržavanju postojećih diplomatskih pozicija.

Time bi se, kazao je Jeremić, samo poslala loša poruka onim državama koje još nisu priznale nezavisnost Kosova, jer bi onda one mogle da priznaju Kosovo bez ikakve posledice po diplomatske odnose sa Srbijom.

On je istakao da je o tome razgovarao i sa ruskim šefom diplomarije Sergejem Lavrovim, koji je pružio punu podršku takvom potezu i pokazao najdublje razumevanje za tu odluku srpskih vlasti.

Na pitanje da li očekuje da će i koalicioni partneri u Vladi podržati odluku o vraćanju ambasadora, Jeremić je odgovorio da očekuje podršku Socijalističke partije Srbije i punu saglasnost po tom pitanju na narednoj sednici.

Jeremić je dodao da će se vratiti oni ambasadori koji su i bili opozvani, a da će se o eventualnim naknadnim kadrovskim promenama u Ministarstvu inostranih poslova odlučivati u skladu sa procedurom.

Ministar spoljnih poslova naglasio je da su evropske integracije ključni prioritet Vlade i dodao da je cilj Beograda da do kraja godine Srbija dobije zvaničan status kandidata za članstvo u EU.

Uporedo sa procesom približavanja EU i povratkom ambasadora, dodao je Jeremić, ići će i proces olakšavanja viznog režima za građane Srbije, kako bi im se što pre omogućilo da mogu da putuju u zemlje EU bez viza.

Jeremić je najavio da će u ponedeljak otputovati u Brisel na ministarski sastanak šefova diplomatija EU, gde će nastaviti da insistira na podršci Srbiji za proces evropskih integracija i za očuvanje njenog teritorijalnog integriteta.

On je podvukao da će u Briselu imati bilateralne susrete sa najmanje petnaestak ministara spoljnih poslova zemalja EU i dodao da je u Parizu nedavno već dobio punu podršku šefa francuske diplomatije Bernara Kušnera za evropsku integraciju Srbije.

Bivši ministar inostranih poslova Srbije Goran Svilanović ocenio je da bi povratak ambasadora u zemlje EU bio odlična odluka i da nije bilo ni razloga za njihovo povlačnje.

"Nikakve koristi od povlačenja ambasadora nismo imali i da je mene neko pitao nije ih trebalo ni povlačiti", kazao je Svilanović agenciji Beta.

On je dodao da u savremenim diplomatskim aktivnostima ambasadori nemaju velikog uticaja u spoljnopolitičkim dešavanjima, jer se razgovori uglavnom vode između ministara spoljnih poslova.

"Ambasadori su ideja i tekovina 19. veka, danas se cela spoljna politika vodi u Beogradu i iz Beograda. Naš ministar se sa ostalim ministrima viđa jednom u tri nedelje i onda njegovog ambasadora niko ne želi da vidi niti ga zanima ko je."

Funkcioner Srpske radikalne stranke Dragan Todorović ocenio je da je Jeremićeva najava znak da je predsednik Srbije "Boris Tadić marioneta i da sve vreme manipuliše i vara građane Srbije".

"Građani Srbije moraju da budu svesni da kada (predsednik) Tadić kaže da nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije, da to suštinski znači da će učiniti sve po nalogu Amerike i Evropske unije da posredno prizna nezavisnost Kosova i Metohije", rekao je Todorović agenciji Beta.

Todorović je rekao da "najbolje o tome govori najava Vuka Jeremića".

Todorović je rekao da je Akcioni plan Vlade Srbije u vezi sa jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova "samo floskula i da niko živ u Srbiji ne zna šta je njime predviđeno".

"To je samo floskula koja je izmišljena i služi za zamajavanje građana Srbije, a da se ne preduzima ništa u okviru nadležnosti i mogućnosti koje Srbija ima kao država", smatra Todorović.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE