• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sledeće nedelje pregovori o misiji na Kosovu

Ministar spoljnih poslova Srbije izjavio je da će sledeće nedelje početi pregovori Beograda sa UN o međunarodnom civilnom prisustvu na Kosovu.

 Sledeće nedelje pregovori o misiji na Kosovu Izvor: MONDO

"Plan Martija Ahtisarija ne postoji i nijedna misija na Kosovu ne sme da sprovodi taj plan koji je Srbija odbacila, niti on može biti osnova za prisustvo misije EU", rekao je Vuk Jeremić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije u nedelju.

Ministar je rekao da je generalni sekretar UN Ban Ki Mun ovlastio šefa UNMIK-a lamberta Zanijera da vodi pregovore za koje očekuje da će početi u toku sledeće nedelje, nakon što u ponedeljak pošalje Zanijeru poziv.

"Nakon razgovora u Njujorku, Parizu i Moskvi možemo da kažemo da proces pregovora o međunarodnom civilnom prisustvu u našoj južnoj pokrajini pod kapom UN počinje iduće nedelje", rekao je Jeremić i dodao da je to rezultat dogovora sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom uz podršku Rusije.

"Na žalost, proces rekonfiguracije je počeo bez saglasnosti Beograda i mi smatramo da je to bilo pogrešno. Ovaj proces ne sme biti završen bez saglasnosti Beograda i bez eksplicitne potvrde Saveta bezbednosti", rekao je on.

On je rekao da "crvene linije u odnosu na Kosovo i Metohiju" ostaju nepromenjene u odnosu na one koje je imala prethodna vlada i dodao da Srbija ni jednim činom neće pristati na bilo šta što dovodi u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet zemlje.

Jeremić je rekao da Beograd ceni spremnost EU da preuzme važnu ulogu u međunarodnom civilnom prisustvu na Kosovu, ali je podvukao da se to ne može desiti bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN i Srbije.

"Mandat Evropske unije na Kosovu ne sme biti da ona sprovodi Ahtisarijev plan. To sam eksplicitno preneo i ministru inostanih poslova Francuske Bernaru Kušneru koji predstavlja EU i generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu", naglasio je Jeremić.

Šef diplomatije naveo je da Srbija ima čvrstu nameru da na sledećem zasedanju Generalne skupštine UN u septembru podnese rezoluciju kojom se traži konsultativno mišljenje Međunarodnog suda pravde o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova.

"Srbija traži odgovor na pitanje od Međunarodnog suda pravde: da li su privremene institucije Kosova i Metohije 17. februara kada su jednostrano proglasile nezavisnost od Srbije prekršile međunarodno pravo", dodao je ministar Jeremić.

On je napomenuo da taj postupak u UN neće biti jednostavan jer Srbija mora da pridobije većinu za to u Generalnoj skupštini koju čine 192 zemlje, od kojih su neke najvažnije protiv te rezolucije.

"Protiv nas imamo izuzetno respektabilne zemlje koje na to pitanje gledaju drugačije. Učinićemo sve da dobijemo većinu, verujemo da je međunarodno pravo na našoj strani. Ako u tome uspemo, biće to najveća diplomatska pobeda naše zemlje od osnivanja Pokreta Nesvrstanih", zaključio je Jeremić.

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić ocenio je da je najava Jeremića da će se pokrenuti pregovori o raspoređivanju misije Euleks na Kosovu "čista obmana".

"Pregovora pravih neće biti već će šef UNMIK-a Lamberto Zanijer samo obavestiti našeg ministra šta je generalni sekretar UN Ban Ki Mun odlučio i koji su modusi zamene UNMIK-a Euleksom", naveo je Samardžić.

(agencije/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE