• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako će se braniti Radovan Karadžić

Odluku o tome kako će se braniti Karadžić ipak donosi sudsko veće. Mala verovatnoća da se sam brani, pošto nije pravnik.

 Kako će se braniti Radovan Karadžić Izvor: MONDO

Dok se u Beogradu za eventualni angažman pripremaju pravnici koje bi Radovan Karadžić mogao da angažuje kao savetnike, u slučaju da odluči da se pred Haškim tribunalom brani sam, u tom sudu za Tanjug su u petak istakli da konačnu odluku o načinu njegove odbrane donosi sudsko veće.

"Karadžić će biti upoznat sa svojim pravima, između ostalog i o pravu da se brani sam, pošto bude priveden u pritvorsku jedinicu u Ševeningenu", rekla je Tanjugu portparol Haškog tribunala Nerma Jelačić.

"Pošto se pred sudskim većem izjasni kako će se braniti, sudije će odlučiti da li će njegov predlog prihvatiti ili ne", ukazala je Jelačić, ne želeći da se detaljnije upušta u komentare najava da bivši lider bosanskih Srba namerava sam da se brani.

Prvo pojavljivanje Karadžića pred sudskim većem očekuje se u toku iduće sedmice, pošto bude izručen Tribunalu.

Advokat Toma Fila koji ima dugogodišnje iskustvo u odbrani haških optuženika, izjavio je Tanjugu da će njegova kancelarija svakako učestvovati u Karadžićevoj odbrani, bez obzira na to da li će bivši predsednik RS odlučiti da se pred Tribunalom "brani sam ili preko advokata".

"Malo je verovatno da će Haški tribunal Karadžiću dozvoliti da se brani sam, jer nije pravnik", naveo je Fila i dodao da će mu njegova kancelarija "predložiti da se brani po modelu koji su koristili Hrvati u slučaju 'Čermak'".

Fila je objasnio da se optuženi "po tom modelu odbrane brani sam, uz pomoć advokata prilikom unakrsnog ispitivanja svedoka".

Ukoliko bi angažovao advokata za ceo potupak, Karadžić ne bi imao pravo da postavlja pitanja svedocima, objasnio je Fila.

On je kazao da zbog angažovanja u nizu drugih predmeta pred Haškim tribunalom, neće moći da preuzme odbranu Karadžića pred sudom, ali da će to učiniti advokat Vladimir Petrović iz njegove kancelarije.

Advokat Goran Petronijević, koji je spomenut je ovih dana u medijima kao mogući član pravnog tima koji bi pomagao Karadžiću, objasnio je za Tanjug da nema ništa protiv da ga zastupa, ali je napomenuo da još nije zvanično angažovan.

Advokat Svetozar Vujačić, koga je Karažić angažovao u ponedeljak uveče, kada je priveden na saslušanje kod istražnog sudije, takođe bi mogao da bude uključen u njegovu odbranu.

Nekadašnji Profesori Pravnog fakulteta u Beogradu Kosta Čavoški i Smilja Avramov takođe su mogući deo stručnog tima koji bi Karadžiću pomagao savetima.

Ta dva profesora u penziji rekli su za Tanjug da su pregovori o njihovom angažmanu "u toku".

Bivši predsednik RS se krio 13 godina, praktično odmah po podizanju haške optužnice.

Haško tužilaštvo Karadžića tereti za genocid, umešanost u genocid, likvidacije, ubistva, kažnjavanja, deportaciju, nehumane akte i ostale zločine počinjene prema muslimanima, Hrvatima i ostalim civilima - nesrbima u Bosni i Hercegovini tokom rata u toj bivšoj jugoslovenskoj republici.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE