• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SM: Hapšenje Karadžića važan događaj za Srbiju

Većina građana, 68 odsto, misli da je hapšenje haškog optuženika Radovana Karadžića važan događaj Srbiju

 SM: Hapšenje Karadžića važan događaj za Srbiju Izvor: MONDO

Većina građana, 68 odsto, misli da je hapšenje haškog optuženika Radovana Karadžića važan događaj Srbiju, pokazalo je istraživanje "Stratedžik marketinga", koje je urađeno za potrebe Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom.

Istraživanje, urađeno na slučajnom uzorku od 1.023 ispitanika, pokazalo je da 54 odsto građana intenzivno prati zbivanja oko hapšenja, dok svega tri odsto pupulacije nije upoznato s tim događajem.

Stavovi o hapšenju i isporuci Karadžića tribunalu u Hagu i teme vezane za taj događaj jasno dele populaciju na dve, približno jednake grupacije, navodi se u sažetku istraživanja "Stratedžik marketinga", koje je sprovedeno 24. jula.

Hapšenje Karadžića podržava 42 odsto građana, a za njegovo isporučivanje Haškom tribunalu izjasnilo se 43 odsto, dok 54 odsto populacije ne podržava takvu ideju.

Podršku isporučivanju Karadžića u većoj meri daje najmlađi i najobrazovaniji deo populacije.

Isti procenat, 43 odsto, podržava isporučivanje Haškom tribunalu preostala dva haška begunca Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Većina, 51 odsto ispitanika, ne smatra da će se Srbija približiti EU zahvaljujući isporuci Karadžića, dok 44 odsto, pretežno mladih, misli da je to pravi i značajan korak Srbije ka EU.

Na pitanje da li je Karadžić heroj ili zločinac, najveći broj građana - 42 odsto, ne misli ni jedno ni drugo, a među preostalima herojem ga smatra 33 odsto, a zločincem 17 odsto.

Najmanja razlika u stavovima građana Srbije ispoljena je po pitanju kvalifikovanja Haškog tribunala, pa tako 82 odsto ispitanih smatra da je reč o političkom sudu, a čak 86 odsto smatra da je Haški sud pristrasan protiv Srba.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE