• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jeremić poručio Hilari Klinton: Nećemo izručiti Kovačevića

Beograd neće izručiti košarkaša optuženog za napad - jer Ustav Srbije to ne dozvoljava.

 Jeremić poručio Hilari Klinton: Nećemo izručiti Kovačevića Izvor: MONDO

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je američkoj senatorki Hilari Klinton da vlasti u Beogradu neće izručiti Miladina Kovačevića jer ustav države ne dozvoljava izručenje srpskih državljana drugim zemljama.

"Neverovatno mi je žao što se ovaj događaj ikada dogodio i želim da izrazim moje najdublje saosećanje porodici Štajnhauer", rekao je ministar Jeremić u telefonskom razgovoru sa Klintonovom, senatorskom Demokratske stranke iz savezne države Njujork.

"Međutim, mogu da uverim i senatorku Klinton i stanovnike Njujorka da je moja vlada apsolutno opredeljena da nastavi saradnju sa američkim vlastima", kazao je ministar Jeremić, prema pisanju internet stranice "pressconnects.com"

Šef diplomatije je podsetio da je protiv dvojice diplomata u srpskom konzulatu u Njujorku, koja su pomogla Kovačeviću da napusti SAD, pokrenut disciplinski postupak.

Na sajtu senatorke je, pak, navedeno da je Klintonova izrazila zabrinutost zbog ovog slučaja i ukazala ministru Jeremiću da bi neuspeh vlasti u Beogradu da reše ovaj slučaj mogao da nanese štetu srpsko-američkim odnosima.

"Brajan Štajnhauer i njegova porodica zaslužuju pravdu i gospodinu Kovačeviću mora da se sudi u Njujorku za ovaj stravičan zločin", rekla je Klintonova.

"Ministar spoljnih poslova mi je obećao da je njegova vlada opredeljena da se pronađe zadovoljavajuće rešenje za ovaj problem. Nameravam da i dalje vršim pritisak na srpsku vladu da ispune ovo obećanje kako bi pravda bila ispunjena", navela je Klintonova.

Na ovom sajtu je navedeno da je Klintonova vodeći zagovornik u borbi da se Kovačević vrati u SAD kako bi mu se sudilo. Takođe je objavljeno da je u sredu održan sastanak predstavnika kancelarija Klintonove i drugog demokratskog senatora države Njujork Čarla Šumera, uz predstavnike Spoljnopolitičkog odbora Senata, sa otpravnikom poslova srpske ambasade Vladimirom Petrovićem, od koga je zatraženo da se Kovačević vrati u SAD.

Kovačevića (21), koji je studirao i igrao košarku na univerzitetu Bingemton, američke vlasti su optužile da je u tuči u baru 4. maja pretukao skoro na smrt američkog kolegu Brajana Štajnhauera, koji je od povreda pao u komu. Kovačević je uz kauciju od 100.000 dolara izašao iz zatvora u SAD i posle dva dana pobegao u Srbiju, uz kako su naveli američki mediji, pomoć i izdavanje pasoša u Generalnom konzulatu Srbije u Njujorku, što je izazvalo oštar protest američkih zvaničnika.

Kovačević i još dvojica kooptuženih - Sanel Softić i Edin Džubur koji se nalaze u pritvoru u SAD, suočavaju se sa kaznom od 25 godina zatvora ukoliko ih sud proglasi krivim.

Roditelji Brajana Štajnhauera ponovili su u četvrtak da žele da se Kovačeviću sudi u SAD. Brajanov otac, Ričard Štajnhauer, izjavio je u Njujorku da bi srpski narod bio za izručenje Miladina Kovačevića zbog napada na njihovog sina, kada bi istina bila poznata.

Brajan Štajnhauer se već više od dva meseca nalazi u komi posle teških povreda glave - frakture obe jagodice, višestruke frakture lobanje, oštećenje i edem mozga, navedeno je na internet stranici njegove porodice.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE