• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Aleksejev: Haški tribunal nije objektivan

Bivši ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Aleksejev izjavio je da je Haški sud ispolitizovan i da sumnja da će suđenje Karadžiću biti objektivno.

 Aleksejev: Haški tribunal nije objektivan Izvor: MONDO

Bivši ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Aleksejev izjavio je da Rusija nije uverena da će suđenje Radovanu Karadžiću pred Haškim sudom biti objektivno, jer je taj sud politizovan i jer se koristi kao sredstvo pritiska, zbog čega Moskva insistira da se njegov rad okonča do 2010.godine.

"Da smo uvereni da će suđenje biti objektivno ne bismo upozoravali na to da Tribunal treba da se depolitizuje", izjavio je u intervjuu za "Večernje novosti" Aleksanadar Aleksejev, sada rukovodilac Četvrtog evropskog odeljenja Ministarstva spoljnih poslova Rusije odnosno čovek koji rukovodi ruskim diplomatama zaduženim za Balkan.

Istakavši da je rad Međunarodnog tribunala u Hagu bio takav da je on "često postajao zarobljenik političkih igara", Aleksejev je upozorio na to koliko je optuženo Srba i na drugoj strani svih ostalih.

"Uzmite prosečnu dužinu kazne koja se daje Srbima i ostalima. Šta se događalo sa Haradinajem i Orićem. O kakvoj objektivnosti se tada može govoriti!?", upitao je ruski diplomata.

"Zbog toga mi i ističemo da Tribunal treba da se bavi time čime treba da se bavi sud. U svim našim izjavama se ističe da je rad Tribunala politizovan. Zato smatramo da rad suda treba da se okonča", istakao je Aleksejev.

On je podsetio da je Haški sud stvoren u vreme i kada nije funkcionisao pravni sistem u bivšim jugoslovenskim republikama, ali da su sada tamo države koje imaju sve što je neophodno da se tamo i sudi.

Na pitanje "Novosti" da li će se rad Tribunala završiti do 2010. godine na čemu institira Rusija, Aleksejev je odgovorio pitanjem: " A šta vi mislite?" i zaključio da je "neosporno da se Tribunal koristi kao sredstvo pritiska".

Aleksejev se osvrnuo i na problem Kosova i izjavio da će "Srbi i Albanci će pre ili kasnije ponovo morati da sednu za pregovarački sto" jer se sadašnja situacija na Kosovu ne razvija kako bi bi želeli oni koji su sve to zamislili.
"Iz takve situacije se treba izvlačiti, a osim pregovora nema drugog izlaza", rekao je Aleksejev.

Aleksejev je podvukao da ne treba nametati rešenja nego dati ljudima, Srbima i Albancima, da pregovorima dođu do kompromisa.

"Do sada i nije bilo pravih pregovora. Nastavak pregovora biće od koristi i onima koji sada pokušavaju da preuzmu odgovornost za Kosovo", istakao je ruski diplomata.

Prema njegovoj oceni, razvoj situacije na Kosovu ide ka onom što se zove"zamrzavanje konflikta".

"Na Kosovu postoje regioni koji na razlicite načine doživljavaju situaciju i apsolutno različito gledaju na svoju budućnost. Eto, to je rezulat do kojeg se stiglo. A problem ipak treba da se reši", naglasio je on.

(Tanjug/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE