• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU o Srbiji najranije krajem avgusta

Ambasadori EU nastaviće raspravu o "odmrzavanju" Privremenog sporazuma sa Srbijom krajem avgusta ili početkom septembra.

 EU o Srbiji najranije krajem avgusta Izvor: MONDO

Kako su Tanjugu rekli evropski diplomatski izvori, ambasadori Evropske unije nastaviće raspravu o "odmrzavanju" tog sporazuma na vanrednom sastanku krajem avgusta ili na narednom redovnom sastanku, 3. septembra.

Ambasadori zemalja-članica Evropske unije nisu danas, kao što se i očekivalo, doneli odluku o "odmrzavanju" Privremenog trgovinskog sporazuma EU i Srbije, prethodno je Tanjugu izjavila Marin De Karne, predstavnica za štampu francuskog predstavništva EU.

"Rasprava će biti nastavljena na eventualnom vanrednom sastanku krajem avgusta ili na narednom redovnom sastanku 3. septembra", preneo je jedan evropski diplomatski izvor blizak učesnicima današnjeg sastanka. "Naravno, tok rasprave će umnogome zavisiti od izveštaja glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca, nakon njegove posete Beogradu tokom avgusta", dodao je on.
Na današnjem sastanku, tokom kojeg je bilo kraće rasprave o Srbiji, većina članica EU, predvođena Italijom, se založila za "odmrzavanje" Privremenog sporazuma.

Holandija, kako je preneto Tanjugu, nije uzimala reč, ali je njen stav od ranije poznat - ta zemlja smatra da je za "zeleno svetlo" neophodna ocena o punoj saradnji Srbije sa Hagom, i u slučaju Ratka Mladića. Holandsko Ministarstvo spoljnih poslova će takođe tokom avgusta konsultovati holandski parlament.

Određene rezerve su na sastanku imale i Belgija, Finska i Švedska.

Kao jedno od kompromisnih rešenja se vidi mogućnost da se Privremeni sporazum odmrzne, ali da se ne ide automatski na ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ili da se prepusti državama članicama da odluče o tome da li će S S P ratifikovati ili ne.

Kada svi uslovi budu ispunjeni, uključujući povoljnu ocenu o punoj saradnji s Haškim tribunalom, i kada bude postignut konsenzus unutar EU, francusko predsedništvo će naći načina da pitanje Privremenog sporazuma stavi na dnevni red, rekla je u ponedeljak De Karneova.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je prošle sedmice da se Evropska komisija, posle hapšenja Karadžića, zalaže za "odmrzavanje" Privremenog sprazuma sa Srbijom.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE