• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tribunal: Karadžić u pritvoru Međunarodnog suda

Bivši lider bosanskih Srba Radovan Karadžić prebačen je u Pritvorsku jedinicu u Sheveningenu, potvrđeno je u sredu iz Haškog tribunala.

 Tribunal: Karadžić u pritvoru Međunarodnog suda Izvor: MONDO

Karadžića, bivšeg predsednika Republike Srpske, koji je bio na čelu Srpske demokratske stranke i vrhovni komandant vojske bosanskih Srba, tužilaštvo Haškog tribunala tereti za genocid i mnoštvo zločina počinjenih protiv bosanskih Muslimana, bosanskih Hrvata i drugih nesrpskih civila u Bosni i Hercegovina tokom rata koji je trajao od 1992. do 1995. godine.

U optužnici se navodi da je Karadžić počinio genocid kada su snage kojima je komandovao lišile života nesrbe za vreme i nakon napada na gradove u više od 10 bosanskih opština.

Posle tih napada snage bosanskih Srba sakupile su na hiljade nesrba i prebacile ih u više od 20 zatočeničkih objekata, navodi se u saopštenju.

U optužnici se navodi da su snage pod Karadžićevom komandom mučile, maltretirale, seksualno zlostavljale i ubijale nesrbe u tim logorima.

Prema optužnici, Karadžić se takođe tereti za odgovornost za dugotrajnu kampanju granatiranja i snajperskog delovanja po civilnim područjima Sarajeva, u kojoj je ubijeno i ranjeno na hiljade civila, uključujući decu i starce.

Ta druga krivična dela za koja se Karadžić tereti bila su deo kampanje koja je imala za cilj da obezbedi kontrolu nad onim područjima koja su proglašena delom Republike Srpske.

Karadžić i drugi preduzimali su mere smišljene da podstaknu nesrbe da napuste ta područja, deportuju one koji nisu hteli da odu i pobiju druge da bi značajno smanjili brojnost nesrpskog stanovništva, navodi se u saopštenju.

Drugi saizvršoci u ovoj kampaniji protiv kojih je Međunarodni sud podigao optužnice su predsednik Skupštine RS Momčilo Krajišnik, kome se trenutno sudi, i član Predsedništva Biljana Plavšić, koja se potvrdno izjasnila o krivici, dodaje se u saopštenju.

Karadžić se takođe tereti za genocid zbog ubistva više od 7.000 muškaraca bosanskih Muslimana u Srebrenici 1995. godine.

U optužnici se navodi da je 8. marta 1995. godine Karadžić naložio snagama bosanskih Srba pod njegovom komandom da stvore neizdržljivu situaciju potpune neizvesnosti koja stanovnicima, između ostalog i Srebrenice, nije davala nade za dalji opstanak.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE