• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Haška pravna procedura

Karadžiću će sutra biti omogućeno da se pred sudijama u Hagu prvi put izjasni o 11 tačaka optužnice.

 Haška pravna procedura Izvor: MONDO

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić, optužen za genocid nad nesrbima u BiH, biće prvi put izveden pred sudiju Haškog tribunala u četvrtak u 16 časova, saopštio je sud u Hagu.

Karadžiću će tada biti omogućeno da se izjasni o krivici po 11 tačaka optužnice.

Karadžić se, po principu individualne i komandne odgovornosti, tereti za genocid i saučesništvo u genocidu u Srebrenici i drugim opštinama u BiH, istrebljenje, ubistva, hotimično lišavanje života, progon, deportaciju, nehumana dela, protivpravno terorisanje civila i uzimanje talaca tokom sukoba u BiH 1992-95.

Prema pravilima Tribunala, Karadžić ima pravo da izjašnjavanje o krivici odloži za 30 dana. On, takođe, uživa pravo da se ne izjasni o krivici ni u ponovljenom pojavljivanju pred Tribunalom, ali će tada sudija u njegovo ime u spis uvesti da se on izjasnio da nije kriv.

Za prvo pojavljivanje pred dežurnim sudijom, Tribunal će mu odrediti zastupnika po službenoj dužnosti, ukoliko sam ne odabere nekog od advokata registrovanih pred sudom.

O Karadžićevoj najavljenoj nameri da se brani sam - koju će morati da ozvaniči zahtevom sudu - u kasnijoj proceduri odlučiće pretprocesno sudsko veće koje će odrediti predsednik Tribunala Fausto Pokar.

Dokaze na osnovu kojih je podignuta i potvrđena optužnica, Tužilaštvo mora odbrani dostaviti u roku od 30 dana od izjašnjavanja o krivici.

Pošto se okonča procedura izjašnjavanja o krivici, Karadžić će u fazi priprema za suđenje, po pravilima Tribunala, biti obavezno izvođen pred sudiju svaka četiri meseca. Na takozvanim statusnim konferencijama biće razmatrano stanje u postupku, a optuženi će imati pravo i da govori o svom zdravstvenom stanju i o uslovima u pritvoru.

(Tanjug/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE