• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bez žena na ministarskim pozicijama

U ministarstvima BiH nema nijedne žene na poziciji ministra, izjavila je direktor Agencije za ravnopravnost polova BiH Samra Filipović-Hadžiabdić.

 Bez žena na ministarskim pozicijama Izvor: MONDO

Ona je navela da je šest žena od ukupno 10 na poziciji zamjenika ministra, a toliko ih je i na pozicijama pomoćnika, na koje su postavljena 42 muškarca.

Na obilježavanju Sedmice ravnopravnosti polova u BiH, Hadžiabdićeva je predstavila rezultate 36 projekata nevladinih organizacija koje su podržane iz sredstava finansijskog mehanizma za implementaciju DŽender akcionog plana BiH (FIGAP) programa 2010. godine, kao i 18 novih projekata koji su podržani početkom ove godine.

Prema analiziranim podacima, ona je navela da se u 59 institucija BiH /agencije, direkcije, zavodi, komisije, uprave, instituti, kancelarije.../ na najvišim rukovodećim pozicijama nalazi 31,6 odsto žena, na pozicijama zamjenika 24,3 odsto, a na mjestima pomoćnika 47,8 odsto.

Radi promocije ovih aktivnosti Agencija je koordinisala izradu Kalendara aktivnosti na obilježavanju Sedmice ravnopravnosti polova u BiH 2013. godine, koji se može preuzeti na web stranici www.arsbih.gov.ba.

Na današnjem obilježavanju Sedmice, koje je organizovalo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u saradnji sa institucijama svih nivoa vlasti, te međunarodnim i domaćim nevladinim organizacijama, promovisane su aktivnosti vladinog i nevladinog sektora.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE