• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trišić-Babić i Ban Ki Mun o situaciji u BiH

Trišić-Babić tokom jučerašnjeg sastanka sa Ban Ki Munom navela da svaki napredak zemalja u regionu pozitivno utiče na BiH

 Trišić-Babić i Ban Ki Mun o situaciji u BiH  Izvor: MONDO

Zamjenik ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić-Babić rekla je tokom sastanka sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom u Njujorku da BiH trenutno zaostaje za zemljama u regionu u kontekstu evrointegracija i istakla važnost pronalaska efikasnog rješenja za izlazak iz nastale situacije.

Trišić-Babić je tokom jučerašnjeg sastanka sa generalnim sekretarom UN navela da svaki napredak zemalja u regionu pozitivno utiče i služi kao pokretačka sila i procesima unutar BiH, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Na ovom sastanku, u okviru zasjedanja Komisije UN o položaju žena, zaključeno je da je potreban sistemski pristup za prevenciju svih oblika nasilja nad ženama, uključujući zakonski i politički, zaštitu žrtava i uspostavljanje baze podataka i istraživanje.

U saopštenju se navodi da je na sastanku posebno bilo riječi o naporima koje BiH preduzima u vezi sa učešćem vojnika i policajaca iz BiH u mirovnim operacijama UN širom svijeta.

"Naglašeno je da je BiH spremna da podrži politiku UN za učešće većeg procenta žena u kreiranju politike za uspostavljanje mira, kao i u mirovnim operacijama UN u svijetu", dodaje se u saopštenju.

Trišić-Babić je informisala Ban Ki Muna o odluci vlasti BiH da uputi devet policajaca u mirovnu misiju UN u Južnom Sudanu, među kojima su dvije žene, što je generalni sekretar UN pozdravio.

Tokom razgovora naglašen je značaj provođenja rezolucije Savjeta bezbjednosti UN 1325/2000/ o uticaju oružanog sukoba na žene i djevojke, te uopšte na rodno nasilje u sukobima.

Istaknuta je značajna uloga BiH u radu Savjeta u periodu nestalnog članstva od 2010 do 2011. godine, a potvrđena je neophodnost pružanja podrške za proces pomirenja u zemlji kroz konkretne projekte.

Na sastanku je zaključeno da pitanje pomirenja u BiH i regionu ne bi trebalo zanemarivati i da je potrebno konkretno podržati ovaj dugotrajni proces, obrazovanjem i kulturom koje predstvaljaju važne oblasti za jačanje dijaloga u društvu.

Ocijenjeno je da je saradnja BiH sa relevantnim tijelima UN zadovoljavajuća, te da se BiH trudi da blagovremeno ispuni sve obaveze.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE