• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Parlament o novoj Vladi RS

Narodna skupština Republike Srpske danas će birati novu Vladu RS sa premijerom Željkom Cvijanović na čelu, u kojoj će biti šest novih ministara.

 Parlament o novoj Vladi RS Izvor: MONDO

Imena pet ministara već su poznata. Radislav Jovičić biće novi ministar unutrašnjih poslova, Stevo Mirjanić ministar poljoprivrede, Goran Mutabdžija ministar prosvjete i kulture, Slobodan Stanić ministar zdravlja i Igor Vidović ministar ekonomskih odnosa i regionalne saradnje RS.

Šesti resor, Ministarstvo trgovine i turizma, koje je prvobitno ponuđeno SDA, a koja je predložila neprihvatljivog kandidata Dževada Mahmutovića, dobitnika ratnog priznanja, popuniće kadar SNSD-a, što je potvrđeno u ovoj stranci.

Predsjednik SNSD-a i RS Milorad Dodik rekao je ranije da u novoj Vladi nema mjesta za ljude sa bilo kakvim teretom na leđima, a pogotovo ne onim iz rata.

Potpredsjednik SNSD-a i predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić rekao je juče da je jasno da će Ministarstvo trgovine i turizma, koje će pripasti Bošnjaku, biti popunjeno iz kvote SNSD-a.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić rekao je juče da SDA neće učestvovati u novoj Vladi RS.

"Odbijanje Mahmutovićeve kandidature uvreda je za sve bh. patriote", izjavio je Tihić, piše Glas Srpske.

Predsjednik SP-a Petar Đokić rekao je da će socijalisti podržati izbor nove Vlade.

Generalni sekretar PDP-a Igor Crnadak rekao je da PDP neće glasati za novu Vladu RS, navodeći da ona ne nudi ekonomski prosperitet građanima RS.

Poslanik SDA u NSRS Ramiz Salkić odbacio je mogućnost da ta stranka stavi veto na izbor Vlade u Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda RS.

Izbor nove Vlade RS očekuju i poslodavci, sindikat, studenti.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Predrag Zgonjanin rekao je “Glasu Srpske” da očekuje da sa novom vladom ima izuzetno korektnu saradnju, dijalog i uvažavanje.

"Naše zahtjeve smo sveli na dvije velike stavke koje u principu rješavaju sve, a to je izmjena Zakona o radu i reforma javne uprave", istakao je Zgonjanin.

Predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić rekla je ranije da se nova Vlada u startu mora suočiti sa rješavanjem najkrupnijih problema, visoke stope nezaposlenosti i nesprovođenja zakona, koja idu na štetu radnika u RS.

"Nova vlada mora se suočiti sa brzom i čistom revizijom u javnim preduzećima i ustanovama, od načina poslovanja, pitanja pronevjera do uvođenja javne konkurencije u zapošljavanju", rekla je Mišićeva i izrazila nadu da će Vlada imati uspjeha.

Vlada RS podnijela je 27. februara ostavku, Narodna skupština je prihvatila, a isti dan predsjednik RS Milorad Dodik povjerio je Cvijanovićevoj mandat za sastav nove vlade.

Procedura

Nakon što mandatarka RS Željka Cvijanović sutra pred poslanicima Narodne skupštine RS podnese ekspoze, glasaće se o novoj vladi. Najprije se glasa o prijedlogu kandidata za predsjednika Vlade, a poslije o sastavu kabineta izglasanog predsjednika Vlade.

Nakon što Narodna skupština prihvati predsjednika i sastav kabineta nove Vlade, ova odluka ide u Vijeće naroda.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE