• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bivši pripadnici oružanih snaga nezadovoljni

U banjalučkom parku "Mladen Stojanović" bivši pripadnici Oružanih snaga BiH izrazili nezadovoljstvo zbog neprodužavanja ugovora o vojnoj službi.

 Bivši pripadnici oružanih snaga nezadovoljni Izvor: MONDO

U banjalučkom parku "Mladen Stojanović" danas je šezdesetak bivših pripadnika Oružanih snaga BiH izrazilo nezadovoljstvo zbog toga što im nije produžen ugovor o vojnoj službi, koji je istekao 28. februara, jer imaju 35 i više godina. Jedan od otpuštenih pripadnika Oružanih snaga BiH iz reda srpskog naroda Milan Bilbija rekao je Srni da su se bivši pripadnici okupili danas da bi dali do znanja javnosti i vlastima Republike Srpske da su dovedeni u težak diskriminišući položaj na osnovu Zakona o službi u Oružanim snagama BiH i člana 101 zbog starosne granice.

"Smatramo da starosna granica od 35 godina ne može biti limit za davanje otkaza ljudima, ako ti ljudi ispunjavaju sve ostale zahtjeve koji se pred njih postavljaju, te da smo nezakonito otpušteni zbog toga što svi zakoni o radu na teritoriji BiH ističu da svaki radnik koji radi kod istog poslodavca duže od dvije godine mora da ima stalni radni odnos, a mi smo ovdje svi počeli da radimo većinom 1997. i 1998. godine u Vojsci Republike Srpske", rekao je Bilbija.
Predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je da nisu planirana dodatna sredstva za pripadnike Oružanih snaga BiH kojima je istekao ugovor, jer imaju 35 i više godina, te da ne vidi na koji način bi njihov problem mogao biti riješen. "Zemlja koja šalje mladiće od 35 godina u penziju jasno pokazuje međunarodnim finansijskim institucijama da joj ne treba nikakva pomoć. Riječ je o Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH koji je donesen pred izbore i kojim je omogućeno da se sa 35 godina ide u penziju, što je presedan i problem iz kojeg ćemo se teško izvući“, rekla je Majkićeva.

Ona je istakla da niko nije pomenuo da u Republici Srpskoj i dalje postoji taj problem.

"Smatrala sam da je to pitanje u Republici Srpskoj riješeno, jer je završena reforma penzijskog sistema. Taj problem je prevaziđen tako što je Ministarstvo rada i boračko–invalidske zaštite Republike Srpske odlučilo da sredstva koje je obezbijedilo Ministarstvo odbrane BiH vodi kao jednokratnu naknadu“, podsjetila je Majkićeva.

Okupljeni bivši pripadnici Oružanih snaga BiH iz reda srpskog naroda iz cijele Srpske poručuju da godine ne mogu biti limitirajući faktor jer su sposobni da i dalje profesionalno izvršavaju obaveze. Oni kažu da ne žele penziju, već da rade i pošteno zarade tu penziju.

"Ne tražimo penzije, ne tražimo milostinju, ne tražimo humanitarnu pomoć, tražimo da radimo, sposobni smo da radimo i želimo da radimo, dajte nam da zaradimo da naše porodice mogu da žive", poručuju okupljeni.

Bivši pripadnici Oružanih snaga BiH iz reda srpskog naroda zahtijevaju da bude promijenjen član 101 Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, pomjerena starosna granica i da budu vraćeni na posao, te da se daju realne otpremnine ili da im se nađe posao u drugim organizacijama.

Okupljeni će za pomoć obratiti Narodnoj skupštine Republike Srpske, Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite Srpske, predsjedniku Srpske i budućem predsjedniku Vlade Srpske.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE