• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"1. mart" sprema kampanju registracije birača

Građanska koalicija "Prvi mart" počinje pripremu kampanje registracije birača u RS za opšte izbore 2014. godine.

 "1. mart" sprema kampanju registracije birača Izvor: MONDO

Lider ove koalicije Emir Suljagić, koji je vodio kampanju "Glasaću za Srebrenicu" za prošlogodišnje lokalne izbore, rekao je danas da njihov cilj "nije masovna preregistracija birača nego poštovanje i korištenje osnovnih građanskih prava".

"To su slobodan izbor mjesta prebivališta, pravo na imovinu i slobodno kretanje ljudi u BiH. To su prava koja sadašnji zakoni priznaju što znači da su naše aktivnosti legalne. Ako dođe do promjene i ti zakoni budu drugačije definisali neko od tih prava, mi ćemo to poštovati i nećemo nelegalno djelovati", kaže Suljagić.

Na pitanje zašto se veliki broj lani registrovanih birača odjavio iz Srebrenice poslije izbora, Suljagić je odgovorio da je pravo svakog građanina da se prijavi ili odjavi tamo gdje i kada želi.

"Kada se taj zakon promijeni i kada to pitanje bude drugačije regulisano to će se poštovati", dodao je Suljagić.

Ova koalicija, dodao je on, upućuje žalbe zbog oduzimanja ličnih dokumentata licima koja su se, kako je naveo, navodno neregularno registrovala za izbore u Srebrenici.

U Potočarima je danas održana konferencija Građanske koalicije "Prvi mart" na kojoj je analiziran njen rad i predstavljen plan aktivnosti za uspostavljanje strukture i pripremu procesa registarcije birača u Srpskoj za opšte izbore 2014. godine.

Aktivista Almir Salihović rekao je da konferenciji prisustvuju predstavnici oko 40 povratničkih udruženja iz raznih krajeva Republike Srpske i da se razgovaralo o planu organizovanja registracije birača-povratnika u mjestima povratka po uzoru na prošlogodišnju akciju "Glasaću za Srebrenicu".

"Danas smo se dogovarali o stvaranju uslova za formiranje kancelarija koalicije u svim mjestima gdje ima zainteresovanih za njen rad, o pokretanju aktivnosti za izmjenu nekih zakona koji se odnose na povratnike i njihova prava", naveo je Salihović.

U okviru kampanje "Glasaću za Srebrenicu" obavljena je masovna registracija Bošnjaka za izbore u Srebrenici, od kojih se više od 650 odjavilo iz tog mjesta nakon izbora.

Ipak, njihovi glasovi su bili odlučujući da za načelnika opštine bude izabran Bošnjak Ćamil Duraković koji je danas pozdravio ovaj skup i obećao podršku koaliciji.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE