• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svjedok: Karadžić nije naređivao ubistva

Na suđenju nekadašnjem predsjedniku RS Radovanu Karadžiću svjedok Aleksandar Tešić izjavio da nikada nije čuo Karadžića da naređuje ubistva Bošnjaka.

 Svjedok: Karadžić nije naređivao ubistva Izvor: MONDO

On je naveo da je u maju 1992. godine, kao opštinski sekretar za narodnu odbranu, na sastanku lokalnog kriznog štaba u Bratuncu, saznao da su "dobrovoljci" odveli Bošnjake iz okolnih sela u osnovnu školu i počinili zločine.

Tešić je posvjedočio da je to bio "šok" za krizni štab, koji je odlučio da protjera dobrovoljce.

On je posvjedočio i da ga je komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić po zauzimanju Srebrenice u julu 1995. godine pitao "šta da radi s ljudima". Tešić je, kako je izjavio, odgovorio da "onima koji žele da odu, valja obezbijediti prevoz".

Svjedok je vidio nekoliko autobusa sa zarobljenicima iz Srebrenice u Bratuncu 13. jula 1995. godine, ali nije čuo da je iko od njih bio maltretiran ili ubijen.

Drugi svjedok, njegov brat Branimir Tešić izjavio je da ni njemu nije poznato da su Bošnjaci u Bratuncu pritvarani i ubijani tokom rata.

On je izjavio i da je o masovnom ubistvu Bošnjaka iz Srebrenice u skladištu u selu Kravica, 13. jula 1995. godine, čuo kasnije. Kako je čuo, prethodno su zarobljenici otvorili vatru na policajce.

Policija, po njegovim riječima, nije imala zadatak da obezbjeđuje autobuse s hiljadama srebreničkih Bošnjaka, koji su 13. jula 1995. godine prenoćili u Bratuncu, već samo da osigurava put ka Kravici i Konjević Polju.

Tešić je potvrdio i da je 12. jula 1995. godine "vrlo kratko, na pola sata", bio u Potočarima i bio očevidac ukrcavanja prvih od hiljada izbjeglica iz Srebrenice u autobuse kojima su bili odvedeni ka Kladnju - prenosi mediji.

Suđenje Karadžiću biće nastavljeno sutra.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE