• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Formiranje 10 izbornih jedinica u FBiH?

Lideri dva HDZ-a predstavili novi prijedlog modela provođenja odluke "Sejdić-Finci" koji bi podrazumijevao formiranje 10 izbornih jedinica u FBiH.

 Formiranje 10 izbornih jedinica u FBiH? Izvor: MONDO

"Večeras ćemo svim strankama koje su danas učestvovale na sastanku dostaviti razrađene detalje tog modela, kao i specijalnom predstavniku EU Peteru Sorensenu", rekao je lider HDZ-a BiH Dragan Čović novinarima nakon sastanka, te dodao da su dva HDZ-a jasno rekla da model od 12 izbornih jedinica nije rješenje.

Prema njegovim riječima, osnova svih prijedloga koji su danas predstavljeni jesu da polaze od razgovora koje su stranke imale ranije sa EU, a to je traženje rješenja modelom direktnog izbora, posredstvom elektorskih modela i koncepata.

"U narednih sedam dana nastavićemo tražiti osnovu rješenja, jer smo već u vremenskom cajtnotu", rekao je Čović i dodao da je ipak optimističan da će biti postignut dogovor, da bi se ispoštovao posljednji rok, i u Mostaru 11. aprila komesaru EU za proširenje Štefanu Fileu bilo predstavljeno konačno rješenje.

Govoreći o rekonstrukciji federalne Vlade, Čović je rekao da je krajnje neprimjereno govoriti o rokovima, te da će to pitanje ostati otvoreno na narednom sastanku "četvorke" za sedam dana.

"Ako ne bude četvorka u izvršnoj vlasti, tu neće biti ni SDP-a", rekao je Čović.

Lideri stranaka nove parlamentarne većine u Federaciji BiH (FBiH) - SDP, HDZ BiH, HDZ 1990 i Saveza za bolju budućnost nisu danas postigli dogovor o provođenju odluke "Sejdić-Finci". Na sastanku lidera u Sarajevu dogovoreno je da razgovori budu nastavljeni da bi najkasnije za sedam dana bio postignut dogovor.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE