• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ekstremisti aktivni uprkos zabranama

U BiH postoji četrdesetak organizacija sa više od 100 kancelarija koje pripadaju grupi "Ibrahim Milet", čiji je rad zabranjen u Njemačkoj.

 Ekstremisti aktivni uprkos zabranama Izvor: MONDO

U BiH djeluje četrdesetak organizacija sa više od 100 kancelarija koje pripadaju grupi "Ibrahim Milet", čiji je rad zabranjen u Njemačkoj u junu prošle godine, rekao je Srni ekspert za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević.

Njemačka je juče zabranila rad "Dava FFM", "Islamiše Audios" i "An Nusrah" koje su dio grupe "Ibrahim Milat" (Ibrahimovi sljedbenici).

Galijašević navodi da je "Ibrahim Milat" pod istim imenom djelovao i u BiH. Glavno sjedište grupe bilo je u Sarajevu, a imao je kancelarije u više većih gradova u Federaciji.

"Povezanost selefističkih organizacija u BiH sa istomišljenicima u Njemačkoj prevashodno ide preko organizacije `Poziv u raj` koju vodi Turčin Muhamed Sejfudin Čiftči – Abu Anas. Svi su povezani sa `Pozivom u raj` iz Tuzle", pojašnjava Galijašević.

On podsjeća da su to sve ostaci mudžahedinskog pokreta i Aktivne islamske omladine, zabranjene 2007. godine u BiH, koja je nastavila da radi u okviru drugih organizacija. Dijelovi te grupe su, između ostalih, Bilal Bosnić, Nedim Haračić i Adnan Pezo povezani su sa istomišljenicima po cijelom svijetu.

Obračun sa džihadistima u Njemačkoj počeo je prije tri godine zabranom djelovanja IHH Fondacije iz Turske.

Galijašević napominje da šest selefističkih organizacija, koje je zabranio Komitet za protivterorizam Savjeta bezbjednosti UN, u Federaciji BiH djeluju pod drugim imenima.

"U tim kancelarijama u Sarajevu, Zenici, Travniku, Tuzli, Bihaću su ostaci pokreta mudžahedinskih formacija iz odreda `El mudžahid` i Sedme muslimanske brigade iz Zenice`", kaže Galijašević.

Prema njegovim riječima, te formacije se u posljednje vrijeme koncentrišu oko Mostara, što je očit primjer da prate političke tenzije i učestvuju u svim etničkim i vjerskim konfliktima u društvu.

Bezbjednosne službe iz BiH, kaže Galijašević, ne žele da uznemiravaju teroriste kako ih "ne bi isprovocirali na brze akcije" iako imaju zahtjeve kolega iz drugih zapadnih zemalja da provjeravaju njihov rad.

"Nijemci nemaju povjerenja u političke elite u BiH, jer nemaju adekvatnog partnera za obračun sa raznim vidovima ekstremizama koji su na ovim prostorima na domaćem terenu. Njemačka to veoma dobro zna i zbog toga kažnjava cijelu BiH", zaključuje Galijašević.

Za radikalne islamističko-selefijske organizacije "Dava FFM", "Islamiše Audios" i "An Nusrah" njemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova navelo je da žele da demokratski sistem zamijene šerijatskim.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE