• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusi kontrolišu haški zatvor,bili kod Mladića

Članica ruske akademije nauka Jelena Guskova kaže da je Duma počela da u Hag šalje delegacije koje na licu mjesta kontrolišu kršenje prava optuženih.

 Rusi kontrolišu haški zatvor,bili kod Mladića Izvor: MONDO

Ona je naglasila da je jedna delegacija već bila u Hagu 25. februara, a tokom nje je tročlana delegacija deputata posjetila generala Ratka Mladića.

"Među Srbima u pritvoru vladalo je ogromno uzbuđenje zbog vijesti o posjeti zvanične ruske delegacije", otkrila je Guskova za "Novosti".

Duma je još u decembru uputila zahtijev za službenu posjetu, što je izazvalo veliko uznemirenje među službenicima Tribunala.

"Nijedna organizacija ih nikada nije provjeravala i bukvalno deset puta su tražili potvrdu da je riječ o zvaničnoj delegaciji. Uznemirilo ih je i to što su članovi delegacije bili - general, admiral i pukovnik. Posjetu nisu otkazali samo zato što je priprema bila veoma ozbiljna", kaže dr Guskova.

Ipak, umjesto tražena dva dana, delegaciji Dume odobrena posjeta pritvorskoj jedinici u Sheveningenu - dva sata dnevno. Pri tome je drugog dana, 26. februara, vrijeme posjete pomjereno za kasno popodne, kada su deputati već bili u avionu.

"Deputati su o tome izvjestili javnost istog dana na konferenciji za medije u ruskoj ambasadi. Oni su prethodnog dana generalu Mladiću, poslije detaljenog pregleda, uručili pisma i poklone. U posljednji čas im je zabranjeno da unesu Medalju 70 godina Staljingradske bitke i Medalju Staljina koje je generalu dodijelila Komunistička partije Ruske Federacije", ispričala je akademik Jelena Guskova.

"Sudije i tužioci su opterećeni predubjeđenjima. Tribunal manipuliše statističkim podacima i neprovjerenim statističko-demografskim konstrukcijama, skrivaju se dokumenti i iskrivljuju činjenice. Sve je prilagođeno unaprijed zadatom ishodu optužnice, a to je okrivljavanje Srbije. Ako se vlasti u Srbiji ne suprotstave ciljanom stvaranju kompleksa krivice, on će imati katatstrofalan učinak, naročito kod mladih naraštaja", upozorila je akademik Jelena Guskova.

Ona kaže i da je nevjerovatno da međunarodna zajednica nije uspostavila nijedan mehanizam kontrole Tribunala.

"Zato je ruska Duma odlučila da u Hag šalje zvanične delegacije koje će na licu mjesta kontrolisati kršenje prava optuženih i međunarodnog prava", navela je ona.

(MONDO, foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE