• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saradnja pravosuđa BiH i Albanije

Ministar pravde BiH Bariša Čolak i ministar pravde Albanije Eduard Halimi potpisali su danas u Sarajevu Protokol o saradnji dva ministarstva.

 Saradnja pravosuđa BiH i Albanije Izvor: MONDO

Ovim sporazumom omogućena je načelna saradnja u svim oblastima prava kojima se ova dva ministarstva bave.

Čolak je istakao da će potpisivanje ovog sporazuma otvoriti mogućnost da se, najvjerovatnije, do kraja godine potpišu i drugi ugovori koji će urediti potpunu saradnju u pravnoj oblasti između ova dva ministarstva, posebno kada je riječ o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima, ali i postupku ekstradicije, te međusobnom izvršenju sudskih odluka u krivičnim stvarima.

"Nije moguće u okviru jedne zemlje uspješno se boriti protiv svih vidova kriminaliteta, posebno kad je u pitanju organizovani kriminal, pranje novca, terorizam, koruptivna i krivična đela... Zbog toga je opređeljenje BiH, ali i Albanije da se u međusobnoj saradnji pokušamo što uspješnije boriti protiv svih vidova kriminala", naveo je Čolak.

On je istakao da je BiH stalo da ovakve sporazume potpiše sa svim zemljama, posebno sa onim koje su na evropskom putu.

"BiH i Albanija su opredijeljene da, što je moguće prije, prihvataju standarde iz ovih oblasti i da međusobno sarađuju kako bi se uspješno borili protiv svih vidova kriminala", istakao je Čolak, napominjući da su BiH i Albanija i do sada sarađivale, ali u okviru UN konvencije i konvencije Savjeta Evrope.

Halimi je izrazio zadovoljstvo današnjim potpisivanjem protokola, navodeći da su građani BiH i Albanije u stalnom kontaktu u nekim drugim oblastima kao što je trgovina, sloboda kretanja, ali da je potrebno unaprijediti saradnju i u pravosuđu.

"Kriminalci su nekako brži od nas, oni `nemaju obavezu da potpisuju protokole`, zbog čega su vlasti obavezne da budu korak ispred kriminalaca i da grade mostove saradnje, kako bi što uspješnije spriječili kriminal", istakao je Halimi.

On je naveo da je sa Čolakom razgovarao i o načinu na koji se vlasti BiH i Albanije bore protiv korupcije. "To je `rat` koji dugo traje i protiv koga ćemo se još dugo morati boriti", naglasio je albanski ministar pravde.

Halimi je napomenuo da je razmjena iskustava BiH i Albanije veoma bitna i da je današnje potpisivanje protokola početak potpisivanja drugih ugovora koji se odnose na ekstradiciju, te građanska i krivična pitanja.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE