• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sorensen zabrinut zbog Federacije BiH

Specijalni izaslanik EU u BiH Peter Sorensen izjavio da je zabrinut što Federacija BiH ne funkcioniše na način da BiH može ići naprijed

 Sorensen zabrinut zbog Federacije BiH Izvor: MONDO

Specijalni izaslanik i šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen rekao je da je zabrinut što Federacija BiH ne funkcioniše na način da BiH može ići naprijed i izrazio nezadovoljstvo "igrama" u vezi sa imenovanjem sudija u Ustavni sud Federacije.

"Lično mogu da uočim nedostatke koji su se pojavili još od prvog dana formiranja federalnih vlasti", istakao je Sorensen.

Sorensen je rekao za "Dnevni avaz" da smatra da političku krizu u Federaciji BiH ne treba da rješava niko izvana, nego da je to zadatak domaćih političkih aktera.

On je istakao da BiH ne napreduje ka EU i da zbog toga građani svakodnevno osjećaju sankcije. "Imate te sankcije, ali ih ne namećemo mi, već ih namećete sami sebi tako što ne napredujete u ovom procesu", poručio je Sorensen uoči sutrašnjeg sastanka sedmorice političkih lidera u Briselu.

Sorensen navodi da je zemljama članicama EU veoma teško da razumiju zašto BiH nije pozitivno odgovorila na podršku BiH da pronađe rješenja na njenom evropskom putu, ali da, uprkos svemu, Unija nastavlja da pruža podršku BiH.

On je pojasnio da ima mandat da reaguje u slučaju kada je riječ o prijetnjama za bezbjednost ili narušavanje teritorijalnog integriteta BiH.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE