• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sutra akcija čišćenja obale Vrbasa

U banjalučkom naselju Srpske Toplice sutra će, povodom 22. marta - Svjetskog dana voda, biti organizovana akcija čišćenja obale i korita rijeke Vrbas.

 Sutra akcija čišćenja obale Vrbasa Izvor: MONDO

Akciju, koja će biti provedena na lijevoj obali Vrbasa (plaža "Liman"), organizuju članovi banjalučkog ronilačkog kluba "Buk".

Ovu tradicionalnu akciju podržava i Administrativna služba grada Banjaluka, rečeno je Srni u Ronilačkom klub "Buk".

Svjetski dan voda sutra će obilježiti i banjalučko preduzeće "Vodovod" koje će distribuisati propagandni materijal sa ciljem informisanja građana o djelatnostima sakupljanja, prečišćavanja i distribucije vode, te odvođenja otpadnih voda.

Ovaj materijal namijenjen je školama, predškolskim ustanovama, domovima zdravlja i slično.

U obilježavanje 22. marta duži niz godina uključeni su i učenici, nastavnici i rukovodstvo Osnovne škole "Branislav Nušić" koja je smještena uz obalu Vrbasa.

Manifestacija će u potpunosti biti posvećena ekološkim aspektima očuvanja i zaštite rijeke Vrbas, a slične aktivnosti provode se i u Osnovnoj školi "Milan Rakić" iz naselja Karanovac.

U "Vodovodu" ističu da sve aktivnosti organizuju sa ciljem jačanja svijesti ljudi, posebno najmlađih, o važnosti voda i načinima kako da budu očuvana prirodna dobra.

Svjetski dan voda - 22. marta usvojen je rezolucijom UN u decembru 1992. godine. Ovim danom UN žele da podsjete na važnost zaštite voda i na nedostatak vode za piće u mnogim krajevima svijeta.

Od 1993. godine ovaj dan je počeo da se obilježava i vremenom je njegov značaj počeo da raste.

Količine vode koje se mogu koristiti za piće su male, ali su i one svakodnevno, na različite načine, ugrožene klimatskim promjenama, rasipničkim ponašanjem, porastom potrošnje, te velikim zagađenjima zbog razvoja industrije, intenzivne poljoprivredne proizvodnje i upotrebe mineralnih đubriva, te neadekvatnog tretmana otpadnih voda. 

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE