• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

“Kinder vod” protjerivao Bošnjake

Svjedoci tužilaštva tvrde da je jedinica “Kinder vod” HVO-a upadala, palila i protjerivala bošnjačko stanovništvo iz sela na području opštine Prozor

 “Kinder vod” protjerivao Bošnjake Izvor: MONDO

Svjedoci tužilaštva potvrdili su danas na suđenju za zločine počinjene 1993. godine u Prozoru da je jedinica “Kinder vod” HVO-a upadala, palila i protjerivala bošnjačko stanovništvo iz sela na području ove opštine.

Hazim Hodžić, koji je do juna 1993. godine sa porodicom živio u selu Gračanica, rekao je da su pripadnici HVO-a tada upali u selo i zapalili skoro sve kuće u kojima je živjelo bošnjačko stanovništvo, prenosi Birn.

Nakon tog napada svjedok sa porodicom odlazi u obližnje selo Tolovac, gđe su, prema njegovim riječima, pripadnici HVO-a zapalili kuću u kojoj se nalazi njegov otac, koji je tada poginuo.

I Numo Kovačević iz obliženjg sela Kranjčić rekao je da su pripadnici “Kinder voda” u julu 1993. godine ušli u njegovu porodičnu kuću i opljačkali je. On je ispričao da je odveden do Srednjoškolskog centra u Prozoru, a potom u logor Dretelj.

“Skoro dva mjeseca bio sam zatočen u logoru. O tome vam neću pričati, ali ću reći da sam u logor došao sa 72 kilograma, a kad sam izlazio imao sam jedva 32”, naveo je svjedok.

Tužilaštvo BiH tereti Željka Jukića, bivšeg pripadnika HVO-a, da je od jula do septembra 1993. godine, sa drugim pripadnicima HVO-a i Hrvatske vojske, učestvovao u progonu bošnjačkih civila, ubistvima i prisilnim nestancima bošnjačkog stanovništva sa područja opštine Prozor.

U nastavku suđenja ispitivana je i žena zaštićeni svjedok pod pseudonimom A4, koja je rekla da su u ljeto 1993. godine pripadnici HVO-a ušli u selo Klek, gđe je živjela sa porodicom, te ubili njenog oca i komšiju.

Ona je ispričala da su žene i đecu protjerali u jednu kuću gđe ju je silovalo šest vojnika. "Nisam nikoga poznavala, osim da sam viđela da nose oznake na kojima je pisalo ‘HVO’. Tada sam imala 17 godina”, ispričala je svjedok.

Branilac optuženog Irena Pehar prezentovala je iskaz svjedoka A4 uzet nakon rata, u kojem se navodi ime i prezime, čime je otkriven njen identitet. Sudsko vijeće je upozorilo odbranu, kao i ostale prisutne u sudnici, da je otkrivanje identiteta zaštićenog svjedoka krivično đelo.

Irena Pehar se nakon toga izvinila Sudskom vijeću. Nastavak suđenja zakazan je za 28. mart.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE