• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU: BiH zaostaje za regionom

Iz Evropskog parlamenta upozoravaju da BiH još nedostaje zajednička vizija sveukupnog pravca kretanja

 EU: BiH zaostaje za regionom Izvor: MONDO

Političkim elitama u BiH još nedostaje zajednička vizija sveukupnog pravca kretanja, a zemlja i dalje zaostaje za drugim državama u regionu, upozorio je Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta u izvještaju o napretku BiH na putu ka EU za 2012. godinu.

U izvještaju se navodi da je potrebno dosljedno angažovanje političkih lidera u BiH na svim nivoima, kao i institucije koje u potpunosti funkcionišu.

Odbor naglašava da je potrebna suštinska ustavna reforma na svim nivoima, kako bi BiH postala funkcionalna demokratija.

Poslanici, takođe, insistiraju da se popis stanovništva mora obaviti u oktobru ove godine i da ne smije biti politizovan.

Odbor izražava zabrinutost zbog, kako se navodi, visokog nivoa korupcije u BiH povezanog sa političkim partijama, te zbog nedostatka političke podrške za reformu javne uprave i njene finansijske održivosti.

Osim te reforme, vlasti u BiH, takođe, treba da pod hitno i uz pomoć EU izgrade efikasan mehanizam koordinacije za bolje angažovanje u komunikaciji sa EU.

Evropski parlamentarci, takođe, su pozvali vlasti u BiH da osiguraju zaštitu žena, koje su često žrtva porodičnog nasilja, prisilne prostitucije i trafikinga.

"Ženama se mora dati moć povećanjem njihovog prisustva na tržištu rada i osiguranjem pravične zastupljenosti u političkom i poslovnom životu. Visoka stopa nezaposlenosti među ženama i mladim ljudima mora se pod hitno riješiti", navodi se u izvještaju i poziva na poboljšanje u ukupnom kvalitetu obrazovanja, kako bi se ispunili zahtjevi tržišta.

BiH mora da pojača i pripreme za prijem Hrvatske u EU, naglasili su poslanici, pozdravljajući dosadašnji napredak u izgradnji neophodne granične infrastrukture, ali istovremeno izražavajući zabrinutost da bi BiH mogla da izgubi tržište izvoza, ukoliko ne uskladi propise o bezbjednosti hrane sa EU.

Izvještaj je usvojen danas sa 59 glasova "za" u odnosu na dva glasa "protiv", dok su tri bila "uzdržana".

Izvjestilac Doris Pak zatražila je da se izvještaj stavi na glasanje na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta u maju u Strazburu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE