• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vanredno stanje u Gradišci i Srpcu

U opštinama Srbac i Gradiška proglašene vanredne mjere odbrane od elementarnih nepogoda, zbog opasnosti izlivanja rijeke Save

 Vanredno stanje u Gradišci i Srpcu Izvor: MONDO

Načelnik opštine Srbac Drago Ćirić proglasio je danas vanredne mjere odbrane od elementarnih nepogoda, zbog opasnosti izlivanja rijeke Save.

Nakon prijema dopisa od Vodoprivrednog preduzeća "Sava" Gradiška u kome je navedeno da je vodostaj Save na mjernoj tački Mačkovac plus 730 centimetara, načelnik opštine Srbac obavio je konsultacije sa predstavnicima Opštinskog štaba Civilne zaštite i u 15.00 časova donio Odluku o proglašenju vanredne situacije.

"Odlukom je predviđeno aktiviranje Plana zaštite i spašavanja od poplava, a po potrebi Opštinski štab Civilne zaštite Srbac angažovaće jedinice na spašavanju ljudi i imovine", rekao je Srni predstavnik Štaba Borivoje Vrsajković.

On je dodao da je trenutno prioritet nadgledanje sigurnosti Vrbasko-Savskog nasipa i rada crpnih stanica za prebacivanje vode iz poplavnog područja u nebranjeni prostor preko nasipa.

Vrsajković je naveo da je Sava već izlila u nebranjene prostore sela Bajinci, Kaočko i Vlakničko polje, te da se pod vodom nalazi više od 100 hektara pašnjaka i oranica.

Vodostaj Save u Gradišci premašio je 730 centimetara, zbog čega je načelnik ove opštine Zoran Latinović ranije danas proglasio vanredne mjere odbrane od poplava.

U 12.00 časova na mjernoj letvi kod mosta u Gradišci očitana je visina vodostaja od 732 centimetra.

Načelnik Odsjeka komunalne policije i civilne zaštite Boško Pucar rekao je da je situacija i dalje pod kontrolom.

"Sava se izlila u nebranjenom području. Obodni kanali i odbrambeni nasip su u dobrom stanju, pa vjerujemo da neće biti problema. Crpne pumpe su u pogonu, situacija je pod kontrolom", izjavio je Pucar i dodao da su ekipe na terenu, da obilaze cjelokupno područje, prikupljaju informacije i razgovaraju sa mještanima.

Visok nivo podzemnih voda, ipak, stvara probleme i u branjenom dijelu. Na području Bok Jankovca i Mačkovca odvodni kanali su na više mjesta gotovo zapušeni, pa ima poplavljenih oranica i ozimih usjeva, što je potvrdio i predsjednik ove mjesne zajednice Miodrag Račić.

"Mnogi kanali su zarasli šibljem i zatrpani smećem. Apelovali smo i ranije da se preduzmu odgovarajuće mjere, ali bezuspješno. Nismo sigurni kako ćemo i kada izvesti proljećnu sjetvu", rekao je Račić.

U nebranjenom dijelu između savskog korita i odbrambenog nasipa od Orahove do Orubice poplavljeno je više stotina hektara oranica. U Vodoprivrednom preduzeću "Sava" kažu da se radi o nebranjenom dijelu u kojem poljoprivrednici obrađuju zemljište na vlastitu odgovornost.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE