• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjaluka obilježila "Sat za planetu Zemlju"

Jednočasovnim gašenjem svjetala na javnim objektima i rasvjete u ulicama u užem centru grada, Banjaluka se uključila u akciju "Sat za planetu Zemlju".

 Banjaluka obilježila "Sat za planetu Zemlju" Izvor: MONDO

Svjetla su ugašena na zgradi Administrativne službe grada, Muzeju savremene umjetnosti, Kulturnom centru Banski dvor, te u Muzičkom paviljonu parka "Petar Kočić", a javna rasvjeta u Ulici Veselina Masleše i dijelu Ulice kralja Petra Prvog Karađorđevića.

Zamjenik gradonačelnika Banjaluke Jasna Brkić rekla je da se ovom akcijom želi ukazati na problem prekomjernog zagrijavanja i nekontrolisane potrošnje energije ograničenih energetskih resursa planete Zemlje.

Ona je apelovala da građani Republike Srpske na jedan sat ugase svu nepotrebnu rasvjetu, čime bi doprinijeli znatnoj uštedi energetskih resursa.

Govoreći o eventualnoj uštedi ostvarenoj na ovaj način, Brkićeva je rekla da je Banjaluka 2009. godine preuzela obavezu da do 2020. godine ostvari uštedu u potrošnji energije od 20 procenata, u povećanju energetske efikasnosti za 20 procenata i u smanjenju emisije ugljen-dioksida za 20 procenata.

"Neki projekti koji su rađeni u gradu već daju rezultate i nadam se da ćemo uspjeti ispoštovati obaveze koje smo preuzeli", rekla je Brkićeva.

U ovogodišnjoj akciji učestvovaće više od 7.000 gradova iz 152 zemlje, sa svih kontinenata.

Organizator akcije na svjetskom nivou je Svjetski fond za prirodu, a "Sat za planetu Zemlju 2013" biće održan pod motom kampanje, koja je pokrenuta prošle godine - "Ja hoću, a ti?".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE