• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Suđenje Karadžiću: Krstić odbio da svjedoči

Bivši general VRS ponovo odbio da svjedoči u odbranu Radovana Karadžića. Pretresno vijeće Haškog tribunala najvilo postupak za nepoštovanje suda.

 Suđenje Karadžiću: Krstić odbio da svjedoči Izvor: MONDO

Pretresno vijeće Haškog tribunala pokrenuće postupak za nepoštivanje suda protiv penzionisanog generala Vojske Republike Srpske Radislava Krstića, koji je ponovo danas odbio da svjedoči u dokaznom postupku odbrane nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića.

Vijeće će uskoro zakazati sjednicu na kojoj će Krstić imati priliku da se izjasni da li se osjeća krivim.

General Krstić jutros se pojavio u sudnici, po drugi put u skladu sa obavezujućim nalogom suda. Prvi put Krstić je odbio da svjedoči 7. februara, navodeći kao razlog pogoršano fizičko i psihičko zdravstveno stanje. Po dobijanju rezultata zatraženih dodatnih ljekarskih pregleda, vijeće je zaključilo da "nema zdravstvenih razloga koji bi spriječili Krstića da svjedoči u odbranu Karadžića".

Krstić je potvrdio da je svjestan posljedica odluke da odbije da svjedoči, ali i da ostaje pri toj odluci. "Nisam promijenio svoj stav da ne svjedočim. Ne mogu protiv svog zdravlja", izjavio je Krstić.

Karadžić nije odustao od Krstićevog svjedočenja, rekavši da "za zapisnik, za svjedoka i njegovog advokata ima puno razumijevanje, ali da tri pitanja, za koja mu trebaju odgovori od ovog svjedoka, ne može pitati nikoga drugoga".

Prvo Karadžićevo pitanje bilo bi da li su on i Krstić "planirali da protjeraju stanovništvo i pobiju zatvorenike", a u pola drugog pitanja, koje je počelo sa "da li sam obaviješten", sudija O-Gon Kvon ga je prekinuo rekavši da se zahtjev odbija, jer "nema smisla" i jer to "ne znači da se povlači zahtjev da se svjedok sudski pozove".

Haški tribunal je generala Krstića 2004. godine proglasio krivim za pomaganje i podržavanja zločina u Srebrenici i osudio na 35 godina zatvora. Na izdržavanje kazne bio je upućen u Veliku Britaniju, ali je odatle vraćen u Pritvorsku jednicu UN u Ševeningenu, jer su ga tamo napali muslimanski zatvorenici.

Naredni svjedok Karadžićeve odbrane je Božidar Vučurević, nekadašnji predsjednik Kriznog štaba opštine Trebinje. Pretresno vijeće je za svjedoka izdalo nalog za "slobodan prolaz", kao garanciju da tokom putovanja u Holandiju i na povratku u BiH, neće biti "uhapšen, pritvoren, procesuiran, niti da će protiv njega biti preduzimane druge mjere" u vezi sa optužnicom za učešće u granatiranju Dubrovnika podignutom 2008. godine u Hrvatskoj.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE