• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Matični broj podijelio parlamentarce

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije danas prihvatio Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju.

 Matični broj podijelio parlamentarce Izvor: MONDO

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije danas, zbog nedostatka glasova iz Federacije BiH, prihvatio Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju, koji je u parlamentarnu proceduru uputio Savjet ministara.

Za prijedlog zakona Savjeta ministara BiH glasali su poslanici iz Republike Srpske, te HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, a protiv su bili poslanici SDP-a, SDA, Saveza za bolju budućnost, te Stranke za BiH.

Poslanici su prethodno prihvatili zahtjev Savjeta ministara da ovaj zakonski prijedlog bude razmatran po hitnoj proceduri, odnosno bez razmatranja u komisijama i mogućnosti ulaganja amandmana.

U raspravi o zahtjevu za hitnu proceduru Dušanka Majkić iz SNSD-a rekla je da će Republika Srpska, ukoliko zakon ne bude usvojen u Predstavničkom domu, raspravljati o rješenjima za deblokiranje izdavanja jedinstvenog matičnog broja.

Uvažavajući poslaničku mogućnost da svako može da predloži zakon, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Milorad Živković apelovao je da poslanici uvaže činjenicu da je ovaj zakonski prijedlog dostavio Savjet ministara.

Živković je bio za to da se zakon danas usvoji, ali nije bio protiv ni mogućnosti da se odbije zahtjev za razmatranje po hitnom postupku i da Prijedlog zakona bude razmatran u redovnoj ili skraćenoj proceduri, uz mogućnost ulaganja amandmana.

O samom zakonskom prijedlogu Savjeta ministara nije bilo rasprave.

Predstavnički dom odbacio je na sjednici 14. marta Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju grupe poslanika SDP-a, SDA, Stranke za BiH i Narodne stranke "Radom za boljitak" u kojem su registraciona područja bila preuzeta iz nekadašnje SFR Jugoslavije i nisu poštivala međuentitetske granice i izborne jedinice.

Prijedlogom Savjeta ministara registraciona područja bila su prilagođena Ustavom zasnovanoj teritorijalnoj organizaciji BiH, kao i usvojenim statističkim područjima, a odgovarala su i višečlanim izbornim jedinicama za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, uz izuzetak Brčko distrikta kao posebnog registracionog područja.

Savjet ministara u prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o jedinstvenom matičnom broju uskladio je nazive opština Republike Srpske sa nazivima utvrđenim Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske.

Ustavni sud BiH ocijenio je 2011. godine da dio Zakona o jedinstvenom matičnom broju nije u skladu sa Ustavom i naložio Parlamentarnoj skupštini da u roku od šest mjeseci izvrši usklađivanje Zakona sa ustavom.

S obzirom na to da Parlamentarna skupština to nije uradila, Ustavni sud je 16. januara ove godine donio rješenje kojim se stavlja van snage sporna odredba.

Rješenje je stupilo na snagu 12. februara, od kada nije moguće dobiti jedinstveni matični broj u BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE