• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đokić: Hrvatska da prizna zločin

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske traži više angažovanja da se kazne zločinci koji su ubili srpske civile u Sijekovcu

 Đokić: Hrvatska da prizna zločin Izvor: MONDO

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas da se mora jače insistirati da se kazne zločinci koji su 26. marta 1992. godine ubili nedužne srpske civile u Sijekovcu.

"Jasno je da će se teško doći do toga, sve dok država Hrvatske ne prizna da je učestvovala u ratu na prostorima BiH i da je odgovorna za zločine koji su se dogodili u Sijekovcu. To će biti prilog istini o ratu u BiH", rekao je Đokić danas u Sijekovcu na obilježavanju 21. godišnjice stradanja srpskih civila.

On je naglasio da su za zločin u Sijekovcu osim onih koji su prešli Savu odgovorne i komšije Hrvati i Bošnjaci iz Sijekovca i okoline.

"Ne treba zaboraviti činjenicu da je zločinom u Sijekovcu uspostavljena spirala zločina u BiH i da je to kasnije postala praksa na širim prostorima", podsjetio je Đokić.

On je rekao da je neprihvatljivo da Sud BiH nema snage da ovaj zločin procesuira.

"Svake godine okupljanje ovdje u Sijekovcu mora biti poruka još odlučnijem zahtjevu da zločin bude procesuiran. Na kraju pravda mora biti zadovoljena", istakao je Đokić i dodao da su namjere zločinaca bile da se zatru tragovi da su na ovim prostorima ikada živjeli Srbi.

Prema njegovim riječima, volja srpskog naroda probudila je u njima energiju da budu odlučni u odbrani prava na život, kako u Sijekovcu, tako i na ostalim prostorima gdje su živjeli Srbi.

On je naglasio da je Republika Srpska, za čije su stvaranje dati mnogi životi, jedini način da Srbi u BiH mogu živjeti slobodno i ravnopravno.

U Sijekovcu kod Broda danas je obilježena 21. godišnjica stradanja srpskih civila služenjem liturgije i parastosa u crkvi Svete Mučenice Marine – Ognjene Marije. Ispred spomen-obilježja položeni su vijenci, a u okviru umjetničkog programa recitovali su banjalučki glumci.

Obilježavanju godišnjice stradanja Srba u Sijekovcu prisustvovao je veliki broj građana, delegacija Vlade Republike Srpske, izaslanik predsjednika Srpske Miladin Dragičević, delegacije boračkih udruženja i organizacija Republike, kao i susjednih opština.

Pripadnici regularne Vojske Hrvatske, zajedno sa paravojnim hrvatsko-muslimanskim jedinicama iz BiH i Hrvatske, 26. marta 1992. godine u Sijekovcu su ubili devet srpskih civila, a narednih dana ubijeno je još 37 Srba iz ovog prigradskog naselja.

Hrvatske snage, u saradnji sa interventnim muslimanskim paravojnim vodom Sijekovac, prešle su rijeku Savu i ubile devetoro Srba, i to iz porodica Zečević, Milošević, Trifunović i Radanović, te zapalile i uništile 15 kuća.

Najmlađa žrtva imala je 17, a najstarija 72 godine. Tokom 1992. godine u Sijekovcu je ubijeno 46 srpskih civila. Za zločine počinjene nad Srbima u Sijekovcu još niko nije odgovarao.

Švedska je krajem oktobra 2011. godine izručila BiH Zemira Kovačevića, osumnjičenog za ratne zločine nad srpskim civilima u Sijekovcu i Brodu 1992. godine od kada se nalazi u pritvoru Suda BiH.

Kovačević je osumnjičen da je kao pripadnik HVO-a učestvovao u ubistvima, mučenjima, nezakonitom zatvaranju, prisiljavanju na prinudni rad i pljačkanju imovine civila srpske nacionalnosti.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE