• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada RS usvojila Akcioni plan zapošljavanja

Vlada RS usvojila je danas Akcioni plan zapošljavanja za ovu godinu, a za tu svrhu obezbjeđeno 25,5 miliona KM

 Vlada RS usvojila Akcioni plan zapošljavanja Izvor: MONDO

Vlada Republike Srpske usvojila je danas Akcioni plan zapošljavanja za ovu godinu, koji će biti fleksibilan i u skladu sa iskazanim potrebama i interesima korisnika, izjavila je premijer Srpske Željka Cvijanović.

"Na raspolaganju imamo 25,5 miliona KM za tu svrhu, od čega se oko 9,3 miliona KM odnosi na realizaciju mjera prenesenih iz prošle godine, dok se 16,2 miliona KM odnosi na novo zapošljavanje, nove inicijative i mjere u ovoj oblasti koje će biti provedene tokom ove godine", rekla je Cvijanovićeva novinarima nakon sjednice Vlade.

Ona je dodala da će realizacija ovog plana biti praćena na tromjesečnoj osnovi.

Cvijanovićeva je istakla da će uz ovaj plan biti napravljen operativni plan na osnovu tromjesečne analize realizacije Akcionog plana, koji će omogućiti njegovu promjenu i preraspodjelu u skladu sa iskazanim potrebama.

Ona je navela da bi sredstva koja je Vlada Srpske ranije obezbijedila trebalo da budu usmjerena na nova zapošljavanja.

"Riječ je o 20 miliona KM za podsticaj razvoja privrede, 28 miliona za podsticaj poljoprivredi iz prošle godine i 60 miliona KM za tu oblast u ovoj godini", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da će ta sredstva zajedno sa podsticajima investicijama i zapošljavanju, te sa raspoloživim sredstvima za Akcioni plan zapošljavanja predstavljati značajnu suma koja bi se mogla i trebala biti usmjerena na nova zapošljavanja.

Cvijanovićeva je naglasila da će akcenat biti stavljen na zapošljavanja u privredi. 

U PROŠLOJ GODINI ZAPOSLENO 28.368 OSOBA

Vlada Republike Srpske razmotrila je danas Izvještaj o realizaciji Akcionog plana zapošljavanja u Srpskoj, u kome se navodi da je u prošloj godini sa evidencije Zavoda za zapošljavanje zaposleno ukupno 28.368 lica, što je za 13,6 odsto više u odnosu na isti period 2011.godine kada je zaposleno 24.963 lica. Broj lica prijavljenih na evidenciju u navedenom periodu manji je za 6,1 odsto, stoji u saopštenju Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

U prošloj godini na evidenciju je prijavljeno 62.625 lica.

Projektom zapošljavanja pripravnika visoke i više stručne spreme u Republici Srpskoj "Znanjem do posla" zaposleno je 1.500 mladih i stručnih lica visoke i više stručne spreme sa evidencije Zavoda za zapošljavanje koji nemaju radnog iskustva u svom zanimanju.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 17.238.730 KM, navodi se u saopštenju.

Projekat podrške zapošljavanju i samozapošljavanju ratnih vojnih invalida Vojske Republike Srpske (VRS), djece poginulih boraca VRS i nezaposlenih demobilisanih boraca VRS "Zajedno do posla" iznosi 5.000.000 KM, od čega 4.000.000 KM obezbjeđuje Zavod za zapošljavanje, a 1.000.000 KM Vlada Srpske.

Tokom prošle godine po raspisanim javnim pozivima odobreno je 442.000 KM za zapošljavanje 221 lica kod poslodavaca, zatim 628.000 KM za samozapošljavanje 157 demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida, te 175.000 KM za samozapošljavanje 35 lica - djece poginulih boraca.

Kroz projekat podrške mrežama socijalne zaštite i zapošljavanju (SSNESP) ukupno je odobreno 3.346.758 KM za zapošljavanje 1.621 lica sa evidencije Zavoda, a od ukupnog broja odobrenih radni odnos je zasnovalo 805 lica.

Kroz projekat podrške zapošljavanju Roma u Srpskoj radni odnos do sada je zasnovalo 41 lice iz utvrđene ciljne grupe, a realizovano je 391.000 KM.

Projekat zapošljavanja mladih do 30 godina sa srednjom stručnom spremom u Srpskoj pomogao je da se u svojstvu pripravnika zaposli 96 lica, a ukupna sredstva koja će biti utrošena po tom osnovu iznose 221.905 KM.

Osim navedenih aktivnosti, nastavljena je promocija i unapređenje rada CISO centara koji, prvenstveno mladim nezaposlenim do 30 godina, pružaju usluge osposobljavanja za aktivno traženje posla, informisanja i obuke čiji je krajnji cilj brže zapošljavanje.

U okviru rada CISO centara u izvještajnom periodu pružene su usluge za 5.313 nezaposlenih lica, od toga 2.331 muškaraca i 2.982 žene.

Zapošljavanjem lica sa invaliditetom tokom prošle godine 610 poslodavaca je ostvarilo pravo na povrat doprinosa za prosječno zaposlenih 1.150 lica sa invaliditetom.

Za povrat doprinosa u toku prošle godine poslodavcima u Srpskoj je refundirano ukupno 2.583.787 KM.

Fond je u toku 2012. godine sa ukupno 835.844,52 KM podržao 198 programa zapošljavanja i samozapošljavanja lica sa invaliditetom, te je kroz ove programe novozaposleno 266 lica sa invaliditetom.

Osim navedenog broja realizovanih projekata, trenutno je u toku i realizacija projekta ekonomske podrške zapošljavanju još 60 lica koji će se završiti u 2013. godini.

VRAĆENI MANDATI

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas da su direktori i izvršni direktori u javnim preduzećima, fondovima, ustanovama, upravama i upravnim agencijama, te članovi nadzornih i upravnih odbora stavili mandate na raspolaganje Vladi u skladu sa ranijim zaključkom.

Cvijanovićeva je, nakon sjednice Vlade, rekla novinarima da je ostao jedan manji broj lica iz školskih odbora koji to još nisu učinili. 

"Vraćanje mandata je bio više znak volje koja je trebalo da se pokaže u uslovima kada se mijenja jedna, a dolazi druga Vlada. Sasvim je logično i normalno da se ponude mandati. To je samo uvod za neke puno važnije aktivnosti", objasnila je Cvijanovićeva.  

Ona je dodala da te puno važnije aktivnosti, koje se odnose na analizu preduzeća, počinju sutra sa ciljem sagledavanja razloga za stanje u kojima se oni nalaze. 

Cvijanovićeva je naglasila da će tim analizama biti utvrđeno u kojim preduzećima ima problema i koje su im sanacione mjere potrebne, dok će u onima koja su uspješna biti sagledani načini kako da takva i ostanu, te da još poboljšaju svoj položaj. 

Premijer Srpske je istakla da se kroz sam čin stavljanja mandata na raspolaganje Vladi došlo do mnogo kvalitetnih informacija, kao što je kompletan pregled strukture koja je prisutna u upravnim i nadzornim odborima. 

Cvijanovićeva je navela da se, prema određenim pokazateljima, Vlada Srpske najprije počela baviti Fondom zdravstvenog osiguranja, cijeneći da su neophodne brze, hitne radnje radi stabilizacije stanja u Fondu. 

Ona je podsjetila da je u više navrata razgovarala sa vršiocem dužnosti direktora Fonda zdravstvenog osiguranja Darkom Tomašem i ministrom zdravlja i socijalne zaštite Slobodanom Stanićem da bi se definisao inicijalni paket mjera koji će biti prezentovan Vladi Srpske.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE