• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jovan, Maksim ili Lazar umjesto Vasilija?

Na majskoj sjednici Svetog arhijerejskog sabora SPC-a trebalo bi da bude izabran novi vladika zvorničko-tuzlanski. Poznati najizgledniji kandidati

 Jovan, Maksim ili Lazar umjesto Vasilija? Izvor: MONDO

Vladika lipljanski Jovan, jedan od episkopa SPC-a sa najinteresantnijom biografijom, vladika zapadnoamerički Maksim i rektor fočanske bogoslovije Lazar Lazarević najizgledniji su kandidati za naslednika vladike zvorničko-tuzlanskog Vasilije Kačavende, tvrde za Press RS odlično obaviješteni izvori bliski Sinodu SPC-a.

Vladika Vasilije u novembru prošle godine je iznenada podnio ostavku koja je zvanično obrazložena njegovim narušenim zdravljem, iako se u medijima spekulisalo da je, zapravo, bio prinuđen da podnese ostavku. Međutim, on i dalje upravlja eparhijom, budući da ga je Sinod SPC-a zamolio da se zadrži na toj dužnosti sve dok sabor ne izabere njegovog nasljednika.

Izvori bliski crkvi tvrde da se u najvišim crkvenim krugovima najveće šanse daju vladici Jovanu, koji je od maja 2011. godine vladika lipljanski i specijalni predstavnik SPC-a za kontakte sa međunarodnom zajednicom na Kosovu, te vladici Maksimu, koji je od jula 2006. godine na čelu eparhije zapadnoameričke. Ipak, nije isključeno ni to da Kačavendu u Vladičanskom dvoru u Bijeljini naslijedi Lazar Lazarević, aktuelni vršilac dužnosti rektora fočanske bogoslovije.

"Sva trojica mogućih naslednika vladike Vasilija imaju impresivne biografije i porijeklom su iz BiH, što ih i stavlja u prvi plan prilikom skorog biranja za naslednika vladike Vasilija. Vladika Maksim (45) je poliglota, koji govori grčki, ruski, engleski i francuski jezik. Doktorirao je u Atini, a postdoktorske studije je završio na prestižnoj pariskoj Sorboni. Prije sedam godina, izabran je za episkopa zapadnoameričkog, sa sjedištem u Alhambri, u Kaliforniji. Ništa manje interesantna nije ni biografija vladike Jovana (48), koji je studirao književnost u Banjaluci i Zagrebu, da bi se 1993. godine zamonašio, završio bogosloviju i postao predavač na mnogim bogoslovskim fakultetima. Za episkopa lipljanskog imenovan je maju 2011. godine, a pored toga, zastupa patrijarha srpskog Irineja u Pećkoj patrijaršiji i pred međunarodnom zajednicom na Kosovu i Metohiji. Široj javnosti, vladika Jovan je mnogo poznatiji kao "padobranac u mantiji", budući da je rezervni pripadanik čuvene 63. padobranske brigade iz Niša, koji iza sebe ima više od 150 skokova. Povrh svega, vladika Jovan je omiljen i među mladima, između ostalog, i zbog toga što odlično poznaje rokenrol, a jedno vrijeme je pisao i rok kritike u specijalizovanim magazinima", kažu izvori Pressa RS.

Sagovornici Pressa zaključuju priču podatkom da je najmlađi kandidat za nasljednika vladike Vasilija Lazar Lazarević (38), koji je od 2011. godine na čelu fočanske bogoslavije. Lazarević je magistrirao na Teološkom fakultetu u Solunu, a jedeno vrijeme bio je glavni vojni sveštenik u Oružanim snagama BiH.

Mirko Đorđević, vjerski analitičar koji slovi za vrsnog poznavaoca prilika u SPC-u, kaže da će odluka o nasljedniku vladike Vaslilija najvjerovatanije biti donijeta na predstojećem saboru SPC-a, ali da konkretan dnevni red sjednice još nije zvanično poznat. On ističe da će sabor najvjerovatnije tada donijeti odluku o penzionisanju vladike Vasilija i imenovanju njegovog nasljednika.

"Imena ljudi koji se pominju kao mogući nasljednici asociraju na moguću blagu modernizaciju Pravoslavne crkve, mada, suštinski, sve zavisi od toga koja će struja prevagnuti na predstojećem saboru - liberalna, koja želi promjene, ili ona konzervativna, koja ne želi uvođenje bilo kakavih promjena u funkcionisanju crkve. Što se tiče sudbine vladike Vasililija i svih onih priča koje su se mogle čuti u javanosti, najizglednije je da će on u maju biti penzionisan i da će se sva priča, bar za neko vrijeme, završiti na tome", smatra Đorđević.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE