• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srećan Uskrs svima koji ga danas slave

Crkve i vjernici širom svijeta koji poštuju Gregorijanski kalendar danas slave Uskrs, praznik kojim se slavi Hristovo vaskrsnuće.

 Srećan Uskrs svima koji ga danas slave Izvor: MONDO

Uskrs će vjernici obilježiti svečanim liturgijama, nakon čega će praznik proslaviti u krugu porodice, uz bogatu trpezu i uskršnja jaja ili pisanice.

Biskup banjalučki Franjo Komarica danas je u Banjaluci u katedrali Svetog Bonaventure služio uskršnju misu povodom najvećeg hrišćanskog praznika Uskrsa, koji danas slave vjernici koji poštuju Gregorijanski kalendar.

Obraćajući se prisutnima, biskup Komarica poručio je da vjernici treba da se mole da budu upotrebljivi, da ih Bog upotrijebi za izgradnju mira među ljudima i u ovoj zemlji kojoj treba istinski mir.

"Zadužuje nas uskrsli Hrist da otvorimo naše duše i srca prema svakom čovjeku bez ikakve razlike", istakao je biskup Komarica.

Tokom misnog slavlja on je pročitao svoju poruku upućenu vjernicima Banjalučke biskupije u kojoj je naglasio da slaviti Uskrs znači i dizati svoj glas u odbranu čovjeka.

Slaviti uskrslog Hrista znači naći sebe otkupljenog, oslobođenog od grijeha, čovjeka sposobnog da pobijedi mržnju, poručio je danas u uskršnjoj propovijedi nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. Kardinal Puljić, koji je služio uskršnju misu u Katedrali presvetog srca Isusova u Sarajevu, rekao je da za hrišćane vjera u uskrslog Hrista predstavlja smisao života.

"Smrt nije zadnja riječ. Zato je njegovo uskrsnuće naše svjetlo, svjetlo za naš život i ta njegova pobjeda treba da zaživi u nama, među nama", istakao je nadbiskup vrhbosanski.

Navodeći da je riječ o dugom procesu, kardinal Puljić je konstatovao da smo i danas svjedoci da se mržnja širi, sebičnost vlada, ratovi siju smrt, agresija pokazuje ko je jači.

"Vidimo da sve to urušava i Božiju prirodu i čovjeka. Zato slaveći Uskrs on treba da zaživi u nama, da ljubav pobijedi mržnju, da velikodušnost pobijedi sebičnost, da poniznost pobjedi oholost. To je važno za nas jer znamo šta mržnja, sebičnost i oholost rade", zaključio je nadbiskup vrhbosanski.

Vijest o Hristovom uskrsnuću danas treba da uđe u svako ljudsko srce, da nas potrese do dna duše i obasja svjetlošću nade, rekao je povodom Uskrsa sveštenik katoličke crkve u Prnjavoru Vlado Lukenda.

On je u poruci vjernicima rekao da će "u našim životima uvijek biti prepreka, poput kamena na Hristovom grobu, koji će zaklanjati svjetlost, ali će uvijek postojati i nada da taj kamen nije nepremostiva barijera".

"Otac je poslao svog Sina ljudima da uklanja to kamenje i da nijedan koji vjeruje ne živi u tami, nego u svjetlosti Uskrslog Hrista. Ne smijemo se prepustiti beznađu. Dopustimo Isusu da sa našeg puta ukloni svaki kamen, jer je zato došao, trpio, umro i uskrsnuo", poručio je sveštenik Lukenda.

Uskrs danas slave vjernici Rimokatoličke crkve širom svijeta kao i pripadnici drugih zapadnih crkava, dok će pravoslavni hrišćani koji slijede stariji, Julijanski kalendar, Uskrs obilježiti 5. maja.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE