• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Majkić: Osuditi zločine na svim stranama

Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Dušanka Majkić izjavila je da nema selektivne pravde i da se trebaju osuditi zločini na svim stranama.

 Majkić: Osuditi zločine na svim stranama Izvor: MONDO

Ona je novinarima u Banjaluci rekla da pojedine političke stranke iz Federacije BiH (FBiH) pokušavaju da na to pitanje gledaju selektivno i da zato nema dogovora o tom pitanju.

Majkićeva je naglasila da treba osuditi sve zločine i one koji su činili zločin, bez obzira iz kojeg naroda dolaze.

"Ako je iko govorio o ubrzanju haških procesa i da ti procesi traju nedopustivo dugo, onda je to govorio SNSD", navela je Majkićeva, reagujući na inicijativu koju su u parlamentarnu proceduru uputili poslanici Predstavničkog doma iz Stranke za BiH.

Poslanici Stranke za BiH (SBiH) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Azra Hadžiahmetović i Beriz Belkić dostavili su parlamentu na razmatranje i izjašnjavanje Prijedlog rezolucije o osudi zločina u Srebrenici.

U tekstu prijedloga rezolucije od parlamenta BiH traži se da "najoštrije osudi zločin genocida nad Bošnjacima počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine", a od Haškog tribunala da završi najznačajnija suđenja koja su u toku pred ovim sudom, saopšteno je danas iz Parlamentarne skupštine.

Uz osudu zločina, parlament BiH bi, na prijedlog poslanika SBiH, trebalo da izrazi zahvalnost Evropskom parlamentu i svim drugim državama u svijetu koje su rezolucijama ili drugim dokumentima najviših parlamentarnih tijela, osudili zločin u Srebrenici.

Prema prijedlogu rezolucije, Parlamentarna skupština BiH izrazila bi "prezir i gnušanje nad svim ratnim zločinima i kršenjima međunarodnog humanitarnog prava" počinjenim na području BiH i bivše Jugoslavije, te saučešće porodicama žrtava.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE