• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Golić: Građevinska dozvola za 15 dana

Prijedlogom zakona o uređenju prostora i građenju u RS predviđeno da rokovi izdavanje građevinske dozvole budu smanjeni sa 30 na 15 dana

 Golić: Građevinska dozvola za 15 dana Izvor: MONDO

Prijedlog zakona o uređenju prostora i građenju, koji je upućen Narodnoj skupštini Republike Srpske na usvajanje, dobio je pozitivna mišljenja svih nadležnih institucija, a njime će biti poboljšano poslovno okruženje i ukinute administrativne barijere, izjavila je ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Srebrenka Golić.

Ona je navela da ovaj akt nosi brojne pogodnosti koje se, između ostalog, odnose i na pojednostavljenja postupaka i procedura izdavanja dozvola, koje obuhvata skraćenje rokova.

"Kada je u pitanju Prijedlog zakona o uređenju prostora, značajno je izmijenjeno ili ukinuto osam formalnosti, a izmjene koje su predviđene zakonom značajno utiču na poboljšanje poslovnog okruženja", rekla je Golićeva za "Nezavisne novine".

Prema njenim riječima, ovim prijedlogom predviđene su odredbe kojima se smanjuju troškovi izdavanja dozvola, precizno se definiše obračun naknade za uređenje građevinskog zemljišta prema stvarnim troškovima utvrđenim dokumentom prostornog uređenja, jasno se definiše iznos rente prema stepenu razvijenosti opština.

Golićeva je dodala da je rok važenja građevinske dozvole produžen sa sadašnje jedne na tri godine, što smanjuje obavezu investitora, ali rasterećava i rad organa uprave koja izdaje dozvole.

Ona je navela da je tokom rasprave bilo i prijedloga da ovaj zakon bude povučen iz procedure i da se urade tri ili četiri posebna zakona, što ničim realnim ili objektivnim nije obrazloženo.

"Generalno se može istaći da ovaj prijedlog zakona povećava odgovornost svih učesnika u postupku građenja, a posebno lica koja su ovlaštena da vrše stručni nadzor u ime investitora i koja su ovim zakonom identifikovana kao najodgovornija za kvalitet građenja i zakonito građenje u skladu sa datom građevinskom dozvolom", rekla je Golićeva.

Ona je naglasila da je ovo jedan od sistemskih zakona Srpske, nakon čijeg stupanja na snagu Ministarstvo očekuje ogroman posao, jer je u roku devet mjeseci predviđeno donošenje dvije uredbe i 17 pravilnika, a u srednjoročnom periodu taj zakon će biti osnov za donošenjem novih tehničkih propisa usaglašenih sa EU.

"Uklanjanje administrativnih barijera i poboljšanje poslovnog okruženja u Republici Srpskoj je jedno od osnovnih opredjeljenja cjelokupne Vlade RS. Kada je u pitanju Prijedlog zakona o uređenju prostora, navešću da je osam formalnosti značajno izmijenjeno ili ukinuto, a izmjene koje su predviđene zakonom značajno utiču na poboljšanje poslovnog okruženja.

Obrađivač zakona odredio je, između ostalog, pojednostavljenje postupaka i procedura izdavanja dozvola, koje obuhvata skraćivanja rokova za izdavanje dozvola (kod izdavanja lokacijskih uslova i građevinske dozvole rokovi za izdavanje smanjeni su sa 30 na 15 dana), zatim preciziranje i povećanje broja objekata za koje nije potrebna građevinska dozvola", rekla je za "Nezavisne" novine Golićeva.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE