• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U FBiH svi vodostaji u porastu

Usljed padavina, svi vodostaji u FBiH su u porastu, kazala je Jasminka Dizdarević iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

 U FBiH svi vodostaji u porastu Izvor: MONDO

Ona je naglasila da je rijeka Bosna na vodomjernoj stanici Reljevo iznad kote vanredne odbrane od poplave.

"To znači da Civilna zaštita treba da bude na terenu jer su već poplave na sastavcima", rekla je Dizdarević za Fenu.

Mostarska gradska Civilna zaštita saopštila je da trenutni protok rijeke Neretve kroz Hidroelektranu "Mostar" ne ugrožava stambene objekte i stanovništvo na tom području.Iz Civilne zaštite, ipak, su upozorili stanovništvo koje je naseljeno uz samo korito Neretve da obrati pažnju na rast vodostaja, te eventualno preduzmu neophodne mjere prevencije i samozaštite od mogućeg izlivanja rijeke, jer su najavljene padavine.

Prema informacijama iz Dispečerskog centra "Elektroprivreda BiH" i Hidroelektrana na Neretvi evidentan je porast kota tokom noći i jutra na svim akumulacijama na Neretvi.

Prema ovim informacijama, riječ je o kontrolisanom ispuštanju vode iz akumulacija, a situacija je trenutno pod kontrolom.

Nadležni iz Dispečerskog centra predviđaju da će u popodnevnim časovima doći do smanjenja padavina, te navode da će preduzeti sve mjere da tokom dana i noći ne dođe do povećanja protoka vode kroz hidroelektrane na Neretvi, što bi u nizvodnom području moglo ugroziti stanovništvo i materijalna dobra.

Usljed jakih padavina tokom prethodnog dana, noći i jutra došlo je do povećanog dotoka voda u svim akumulacijama Hidroelektrana na Neretvi, a time i povećanja protoka kroz Mostar, pa se strahovalo da bi moglo doći do izlivanja Neretve i poplava.

Neretva je sinoć prijetila kućama u naselju Luka, a usljed izlivanja pritoke Radobolje poplavilo je više objekata u Starom gradu.

Zbog velikih padavina u Mostaru su plavile gradske ulice i podrumi. U naseljima sjeverno od Mostara došlo je do plavljenja podruma.

U Bosni i Hercegovini, kako je najavljeno iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH, danas će preovladavati pretežno oblačno vrijeme s padavinama. U Hercegovini kiša, a u Bosni snijeg, koji će postepeno preći u kišu.

(MONDO) 

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE