• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vodostaji rastu, stanje pod kontrolom

Rijeke u RS imaju tendenciju povećanja vodostaja, a priliv veće količine vode u rijeku Savu očekuje se tokom večeri i u narednom periodu

 Vodostaji rastu, stanje pod kontrolom Izvor: MONDO

Republička uprava Civilne zaštite saopštila je da prati stanje na terenu i preduzima sve aktivnosti kako bi spriječila, odnosno sanirala eventualne posljedice od poplava uzrokovanih obilnim padavinama.

U opštinama Kozarska Dubica, Gradiška i Srbac, koje pokriva Područno odjeljenje Banjaluka, uvedene su mjere redovne odbrane od poplava jer se voda izlila na nebranjeno poljoprivredno zemljište i na pojedinim mjestima došla do nasipa. Naselja Orubica i četiri kuće u selu Bajinci su i dalje pod vodom. 

U saopštenju se navodi da sve rijeke imaju tendenciju povećanja vodostaja, a da se priliv veće količine vode u rijeku Savu očekuje tokom večeri i u narednom periodu. 

Nivo rijeke Save u regiji Bijeljina je u blagom padu, a juče u 9.00 časova na Rači je iznosio 565 centimetara. 



Kiša, koja je padala u protekla 24 časa, prozrokovala je porast vodostaja rijeke Drine uzvodno od hidroelektrana Zvornik, Višegrad i Bajina Bašta i tokom dana očekuje se povećanje dotoka vode do 1.500 metara kubnih u sekundi. Bujični vodotoci na regiji su u blagom porastu, ali za sada nema opasnosti od njihovog izlivanja. 

Padavine, koje su tokom vikenda zahvatile regiju Doboj, nisu bitno uticale na promjenu vodostaja rijeka ove regije. Količina kišnih padavina u posljednja 24 časa iznosila je oko osam litara po metru kvadratnom. 

Vodostaj rijeke Save na mjernom mjestu u Brodu je u padu, tako da trenutno iznosi 683 centimetara, a na mjernom mjestu u Šamcu je 546 centimetra. 

Vodostaj rijeke Bosne na mjernom mjestu u Doboju je u porastu i iznosi 33 centimetra. 

Prema informacijama dobijenim od rukovodioca službi civilne zaštite opština koje bi mogle biti ugrožene poplavama (Foča, Novo Goražde, Rudo, Višegrad, Istočno Novo Sarajevo i Pale) stanje na terenu je stabilno, jedino se Mokranjska Miljacka izlila manjim dijelom u Ljubogošti, ali nema ugroženih objekata. 

Nivo svih vodotoka, posebno Drine, je u porastu ali za sada nema opasnosti od izlivanja. 

Tokom vikenda u regiji Trebinja pala je veća količina kiše, posebno u sjevernom dijelu, u opštinama Gacko, Nevesinje i na prevoju Čemerno, gdje ima osam centimetara snijega. Ove kišne padavine, uprkos velikim količinama, nisu napravile veće i dodatne probleme na regiji. Na kritičnim plavnim tačkama situacija se nije pogoršavala. 

U gradu Trebinju, u Mjesnoj zajednici Petrovo polje, tokom vikenda lokalni put prema selu Velja Gora bio je prohodan. 

Protok kroz akumulaciju Gorica, od petka, 29. marta, povećao se sa 185 do 235 metara kubnih u sekundi. Ovaj protok neće bitnije uticati na nivo voda u Popovom polju, pa su i dalje putni pravci prema selu Orašje prohodni. 

U ostalim opštinama u regiji stanje je stabilno i nove količine padavina nisu pričinile veće probleme, nije bilo izbijanja podzemnih, niti oborinskih voda, kao ni pojave novih ili aktiviranja starih klizišta.

Svi vodostaji i u FBiH su u porastu.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE