• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opasnost od mina još postoji

U BiH je od mina direktno ugroženo 1.417 zajednica sa 540.000 građana, zbog čega je veoma važno da se svi odgovorni uključe u proces deminiranja.

 Opasnost od mina još postoji Izvor: MONDO

Zbog toga je veoma važno da se svi odgovorni uključe u proces deminiranja da bi bili ispunjeni zadaci iz Strategije o protivminskom djelovanju 2009-2019, saopšteno je iz Komisije za deminiranje u BiH.

Komisija ukazuje da opasnost od mina još postoji, zbog čega se posebna pažnja mora posvetiti upozoravanju na opasnosti od mina, te edukaciji, posebno mladih.

Povodom 4. aprila, Međunarodnog dana svjesnosti na opasnost od mina i pomoći žrtvama mina, i 14-godišnjice stupanja na snagu Konvencije o zabrani mina, Komisija posebno naglašava značaj rada deminera koji, svakodnevno rizikuju život, te poziva sve odgovorne da rade na rješavanju pitanja njihovog statusa.

U saopštenju iz Komisije navodi se da veličina sumnjive površine u BiH iznosi 1.265 kilometara kvadratnih ili 2,5 odsto ukupne površine, dok je broj neeksplodiranih ubojitih sredstava procijenjen na 120. 000 komada zaostalih iz rata.

Komisija za deminiranje u BiH posebno ističe važnost pomoći žrtvama mina, te nalaženja rješenja za uključenost ove kategorije građana u sve tokove života. U BiH je 6.268 osoba preživjelo neki vid povrede od mina i s pravom očekuju pomoć i podršku, ističe se u saopštenju.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv mina, Komisija zahvaljuje svim donatorima, posebno SAD, Norveške, Kanade, Njemačke, Japana, Švajcarske, Luksemburga, Češke, Austrije, Belgije, te kompletnoj EU.

U saopštenju se podsjeća i na podršku međunarodnih organizacija, uključujući i UNDP i OEBS, javnih preduzeća, privrednih društava i nevladinih organizacija, te ističe saradnju sa ITF fondom koji radi na prikupljenju donatorskih sredstava za deminiranje u BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE