• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na snazi mjere redovne odbrane od poplava

U RS u područjima ugroženim od poplava i dalje su na snazi mjere redovne odbrane od poplava, saopšteno je iz Republičke uprave civilne zaštite.

 Na snazi mjere redovne odbrane od poplava Izvor: MONDO

U opštini Srbac, vodostaj Save na mjernom profilu "Srbac" jutros u 7.00 časova iznosio je 875 centimetara i u daljem je porastu. Na snazi su mjere redovne odbrane od poplava.

U mjestima Bajinci i Kobaši i dalje je vodom blokirano nekoliko domaćinstava, ali voda nije poplavila kuće.

U ostalom dijelu opštine trenutno nema ugroženog stanovništva, ni objekata, ali ima poplavljenih nebranjenih površina, odnosno poljoprivrednog zemljišta uz rijeku.

Pripadnici opštinske službe Civilne zaštite Srbac su na terenu i prate situaciju na ugroženom području.

U opštini Gradiška vodostaj Save je u porastu, ali za sada nema ugroženog stanovništva niti objekata, osim u Mjesnoj zajednici Orubice, gdje je stanje nepromijenjeno u odnosu na prethodni dan.

U Kostajnici je vodostaj Une u porastu i jutros u 7.00 časova iznosio je 345 centimetra, sa tendencijom rasta od 19 centimetara. Rijeka polako izlazi iz korita u kanale i za sada ne ugrožava komunikacije, naselja i zasijane poljoprivredne površine.

Na području Mjesne zajednice Gradina, u opštini Kozarska Dubica, uvedene su vanredne mjere odbrane od poplava, a vodostaj Save izmjeren jutros u 7.00 časova iznosio je 848 centimetra, što je za 18 centimetara više od kote vanredne odbrane od poplava.

Vodostaj Une u 7.00 časova iznosio je 344 centimetra i trenutno ne ugrožava stanovnike, ni njihovu imovinu.

U Jezeru je vodostaj rijeka u blagom porastu, pa je poplavljeno nekoliko stambenih objekata, ambulanta, benzinska pumpa i Ulica 21. novembra, zbog čega je zatvorena za saobraćaj. Snabdijevanje opštine energentima je uredno.

Vodostaj Une u Novom Gradu je u porastu i rijeka se izlila na manje poljoprivredne površine uz korito. Nema ugroženog stanovništva, niti objekata. Sve saobraćajnice su prohodne.

Dotok vode na Xidroelektrani (HE) Bočac u 7.00 časova je 204 metra kubna u sekundi, a protok vode 250 metara kubnih u sekundi.

Protok vode na Hidroelektrani Zvornik je 1.491 metar kubni u sekundi, na Hidroelektrani Bajina Bašta 1.487 metara kubnih u sekundi i na HE Višegrad 1.121 metar kubni u sekundi.

Vodostaj Save na vodomjernoj stanici u Rači u 7.00 časova iznosio je 682 centimetara sa tendencijom daljeg rasta. I dalje je zaplavljen dio nebranjenog poljoprivrednog zemljišta u Mjesnoj zajednici Novi.

Nema ugroženog stanovništva ni objekata. Jedinice civilne zaštite su juče, nakon sjednice Opštinskog štaba za vanredne situacije, stavljene u stanje povećane pripravnosti.

Situacija u dobojskoj regiji, prema podacima dobijenim od opštinskih službi civilne zaštite, u odnosu na jučerašnji dan je pogoršana. Pogoršanje je posljedica povećanog vodostaja rijeka i pojava novih i aktiviranje starih klizišta.

Novo klizište se pojavilo u opštini Modriča, u Mjesnoj zajednici (MZ) Babešnica, a u istoj opštini u MZ Krčevljani i Vranjak aktivirala su se četiri klizišta iz prethodnog perioda.

Na magistralnom putu Doboj–Modriča, lijeva strana obale rijeke Bosne, u naseljenom mjestu Dobor-kula došlo je do odrona zemlje tako da se saobraćaj odvija jednom trakom. U toku su radovi na uklanjanju prepreke sa magistralnog puta koji će uskoro biti prohodan.

Na području opštine Derventa, u MZ Miškovci, rijeka Ukrina se izlila na poljoprivredno zemljište, ali trenutno stanovništvo i materijalna dobra nisu ugroženi.

U opštini Brod Sava se izlila u nebranjeno područje Luščana između Sijekovca i Novog sela i na pojedinim dijelovima Bakara, MZ Liješće, a pojavile su se i podzemne vode. Proglašena je redovna odbrana od poplava.

Vodostaj Save na mjernom mjestu u Brodu bilježi porast, tako da je u 8.00 časova iznosio 720 centimetara, što predstavlja najveći nivo u ovoj godini, a na mjernom mjestu u Šamcu iznosi 595 centimetara. Vodostaj Bosne na mjernom mjestu u Doboju je u porastu.

Tokom proteklog dana i noći na području Trebinja pala je veća količina kiše, od 34 litra na Čemernu do 73 litra u Nevesinju.

U gradu Trebinju došlo je do porasta nivoa voda u Petrovom i Popovom polju, pa su ponovo prekinute putne komunikacije prema selima Velja Gora u Petrovom polju i od sela Strujića prema selu Orašje u Popovom polju.

Tokom noći povećan je i protok kroz akumulaciju Gorica sa 175 na 235 metara kubnih u sekundi. Ugroženih objekata nema. Kiša trenutno ne pada.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE